ChiliCzosnek.pl - Pikantny blog kulinarny

Pieczone udka i podudzia kurczaka

kurczak / miód / musztarda / chili / czosnek / marchew

Pieczone udka i podudzia kurczaka w marynacie miodowo - musztardowej.

Składniki:

  • marchew 3 szt
  • czosnek 1 główka
  • wino białe wytrawne
    3 łyżki

 

marynata:

  • miód 1 łyżka
  • musztarda 1 łyżka
  • wino białe wytrawne
    3 łyżki
  • oliwa z oliwek 4 łyżki
  • sól 1 łyżeczka
  • chili jalapeno suszone
    1 łyżeczka
  • gorczyca biała
    1 łyżeczka
  • kozieradka mielona
    1 łyżeczka
  • pieprz czarny 0,5
    łyżeczki
  • cząber 0,5 łyżeczki
  • tymianek 0,5 łyżeczki
  • rozmaryn 0,5 łyżeczki

 

do podania:

  • ziemniaki
  • cebula dymka
  • surówka Coleslaw
Czas przygotowania: ok. 1 h 30 min
Ilość porcji: 3
Stopień trudności: łatwy 
Stopień ostrości: średnio pikantne 

 

Sposób przygotowania:

1. Przygotować marynatę, mieszając ze sobą wszystkie składniki.
2. Nogi kurczaka podzielić na uda i podudzia, obtoczyć w marynacie, odstawić na min. 30 minut.
3. Kawałki kurczaka ułożyć na ruszcie w brytfannie.
4. Marchew obrać, przekroić wzdłuż na pół, położyć na ruszcie.
5. Czosnek przekroić na pół, położyć na ruszcie.
6. Pozostałą marynatą polać kurczaka i warzywa. Pod ruszt wlać wino.
7. Piec w 180 stopniach C przez ok. 50 minut.
8. Obrócić mięso na drugą stronę po 25 minutach pieczenia.

Pieczone udka i podudzia kurczaka

Pieczone udka i podudzia kurczaka polecam podawać z gotowanymi ziemniakami posypanymi posiekaną cebulą dymką, z pieczoną marchewką, czosnkiem i z surówką Coleslaw. Kurczaka polać wytworzonym sosem spod rusztu. Mięso można zamarynować dzień wcześniej i przechowywać w lodówce. Kurczak będzie jeszcze bardziej aromatyczny. Należy jedynie pamiętać, by przed pieczeniem ogrzać mięso do temperatury pokojowej. Do marynaty użyłam oliwy truflowej, delikatny aromat trufli wydobywa z potrawy głębię smaku. 

Pieczone udka i podudzia kurczaka

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.