ChiliCzosnek.pl - Pikantny blog kulinarny

Pieczona szynka z solanki

szynka / goździki / jałowiec / pieprz / chrzan / borówka

Idealnie soczysta w środku i chrupiąca z zewnątrz szynka kąpała się 24 godziny w solance, następnie suszyła 4 godziny w lodówce i powoli piekła się w piekarniku przez 2 godziny 30 minut.

Składniki:

  • szynka wieprzowa 1 kg
  • pieprz ziarnisty 1 łyżeczka
  • goździki 6 szt

 

solanka:

  • sól 2 czubate łyżki
  • woda 1 l
  • liście laurowe 3 szt
  • ziele angielskie 3 ziarenka
  • jagody jałowca 3 ziarenka
  • chili peperoncini suszone 2 szt
  • kolendra ziarna 0,5 łyżeczki

 

sos borówkowy:

  • chrzan tarty 3 łyżeczki
  • konfitura z borówek 3 łyżeczki
  • sos z pieczenia mięsa

 

do podania:

  • ziemniaki
  • natka pietruszki
Czas przygotowania: ok. 30 h 30 min
Ilość porcji: 6
Stopień trudności: łatwy  
Stopień ostrości: lekko pikantne 

 

Sposób przygotowania:

1. Do garnka wsypać 2 łyżki soli i zalać 1 litrem zimnej wody.
2. Przyprawy do solanki uprażyć na suchej patelni ok. 1 minutę.
3. Do solanki włożyć szynkę i uprażone przyprawy, odstawić do lodówki na 24 h.
4. Szynkę dokładnie osuszyć, wstawić na ok. 4 h do lodówki.
5. Naciąć tłuszcz w kratkę, natrzeć mięso tłuczonym pieprzem.
6. Szynkę naszpikować goździkami, przełożyć do brytfanki.
7. Szynkę piec przez 10 minut w 240 stopniach C, następnie przykryć.
8. Zmniejszyć temperaturę do 150 stopni C i piec mięso przez 2 godziny 20 minut.
9. Po 1 godzinie pieczenia szynkę obrócić na drugą stronę.
10. Po 2 godzinach zdjąć folie aluminiową i piec jeszcze 20 minut.
11. Na 10 minut przed końcem pieczenia mięso obrócić.

Pieczona szynka

Podczas moczenia szynki w solance, mięso przewrócić parę razy i docisnąć, by solanka jak najlepiej przeniknęła do mięsa. W trakcie pieczenia szynkę polewać sosem wytworzonym w brytfance co ok. 20 minut.

Pieczona szynka

Jeśli sos za bardzo odparuje można dolać trochę gorącej wody. Przed krojeniem mięso przykryć folią aluminiową i odczekać ok. 10 – 20 minut, aby soki w mięsie równomiernie się rozłożyły.

Sos borówkowy

Przygotowanie sosu borówkowego:

1. Sos powstały w brytfance po pieczeniu mięsa przelać do garnka.
2. Dodać borówki i chrzan, zagotować mieszając, gotować 1 minutę.

Pieczona szynka z solanki najlepiej smakuje podana z gotowanymi ziemniakami posypanymi posiekaną natką pietruszki oraz polana sosem borówkowym. Pieczona szynka świetnie sprawdzi się także na zimno jako domowa wędlina do kanapek.

Pieczona szynka

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.