ChiliCzosnek.pl - Pikantny blog kulinarny

Pieczona szynka marynowana

szynka / wino Marsala / nasiona kopru włoskiego / lubczyk / sos pieczeniowy jasny

Pieczona szynka marynowana. Inspiracją do przygotowania pieczonej szynki był przepis na pieczeń wieprzową marynowaną pochodzący z książki Heleny Mołochowiec „Wielka Ilustrowana Książka Kucharska” wydanej w 1929 roku w Poznaniu.

Składniki:

  • szynka wieprzowa 1,5 kg
  • pomarańcza
  • buła tarta 1 łyżka

 

marynata:

  • wino marsala 200 ml
  • ocet spirytusowy 200 ml
  • oliwa z oliwek 100 ml
  • cebula 2 szt
  • nasiona kopru włoskiego 1 łyżka
  • lubczyk 1 łyżka
  • liść laurowy 5 szt
  • sól 1 łyżka

 

sos pieczeniowy jasny:

  • masło 2 łyżki
  • mąka 2 łyżki
  • sos powstały po pieczeniu mięsa
  • mleko 100 ml
  • śmietana 18% 1 łyżka
  • sól, cukier
  • pieprz biały 0,5 łyżeczki

 

do podania:

  • ziemniaki
Czas przygotowania: 2 h 30 min (+ 2 dni marynowania)
Ilość porcji: 10
Stopień trudności: średnie 
Stopień ostrości: łagodne 

 

Sposób przygotowania:

1. Mięso umyć, osuszyć, włożyć do dużego garnka, cebule obrać i pokroić na połówki.
2. Zalać winem, octem i oliwą, dodać cebule, nasiona kopru, lubczyk, liście laurowe i sól.
3. Zamarynowane mięso odstawić na 2 - 3 dni do lodówki, polewać przy obracaniu sosem.
4. Mięso piec w 200 stopniach C na ruszcie przez 2 godziny 10 minut.
5. Polewać często marynatą i wodą, po 1 godzinie pieczenia przykryć mięso folią aluminiową.
6. Po 2 godzinie pieczenia posypać wierzch pieczeni bułką tartą i startą skórką z pomarańczy.
7. Piec jeszcze ok. 10 minut bez folii do czasu zrumienienia bułki tartej.

Pieczona szynka marynowana

Przed krojeniem w plastry odczekać ok. 15 minut, aby pieczeń odpoczęła. Pieczona szynka najlepiej smakuje polana sosem pieczeniowym jasnym i podana z gotowanymi ziemniakami oraz ulubioną surówką.

Pieczona szynka marynowana

Przygotowanie sosu pieczeniowego jasnego:

 

1. Do garnka dać masło i mąkę, zasmażyć na małym ogniu mieszając ok. 2 minuty.
2. Zalać sosem z brytfanny po pieczeniu mięsa, dolać trochę gorącej wody.
3. Intensywnie mieszać trzepaczką do zagotowania, dolać mleko.
4. Śmietanę zahartować gorącym sosem, przelać do garnka, zagotować mieszając.
5. Doprawić do smaku solą, cukrem i pieprzem.

Sos pieczeniowy jasny
pieczeńWIKK „Wielka Ilustrowana Książka Kucharska”,

Helena Mołochowiec,

Poznań 1929.

W oryginalnym przepisie użyto do marynowania wina Madera. Jest to wzmacniane wino portugalskie (od 17 do 22% alkoholu etylowego), słodkie lub wytrawne (od 0 do 150 g cukru na litr), produkowane na atlantyckiej wyspie Madera. Można je zastąpić innym wzmacnianym winem. Wybrałam wino Marsala ze względu na większą dostępność i równie dobry smak oraz jakość. Marsala jest winem włoskim, produkowanym ze szczepów winogron rosnących w regionie Trapani w zachodniej części Sycylii. Trunek był starzony 2 lata w dębowych beczkach. To wzmacniane, słodkie wino ma 17% alkoholu.

Pieczona szynka marynowana

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.