ChiliCzosnek.pl - Pikantny blog kulinarny

Pałki kurczaka pieczone w pomidorach

kurczak / pomidor / czosnek / cynamon / goździki

Pałki kurczaka pieczone w pomidorach.

Składniki:

  • podudzia z kurczaka 6 szt
  • pomidor 3 szt
  • czosnek 6 ząbków
  • cytryna
  • oliwa z oliwek 3 łyżki
  • sos sojowy ciemny 2 łyżki
  • sól
  • cukier

 

przyprawy:

  • papryka słodka mielona 2 łyżeczki
  • tymianek suszony 1 łyżeczka
  • rozmaryn suszony 0,5 łyżeczki
  • kolendra ziarna 0,5 łyżeczki
  • cynamon 1/4 laski
  • goździki 2 szt
  • pieprz czarny 1 łyżeczka

 

do podania:

  • ziemniaki
  • szczypiorek
Czas przygotowania: ok. 50 minut
Ilość porcji: 3
Stopień trudności: łatwy 
Stopień ostrości: lekko pikantne 

 

Sposób przygotowania:

1. Cytrynę sparzyć, otrzeć skórkę, wycisnąć sok z połowy cytryny.
2. W naczyniu żaroodpornym wymieszać oliwę, sos sojowy i sok z połówki cytryny.
3. Do naczynia dodać przyprawy, starty cynamon i skórkę z cytryny.
4. Pałki kurczaka obtoczyć w powstałej marynacie, dodać całe ząbki czosnku.
5. Pomidory sparzyć, obrać z skórki i zetrzeć na tarce, dodać do kurczaka.
6. Pomidory przyprawić solą i szczyptą cukru, wymieszać.
7. Piec w 200 stopniach C przez ok. 40 minut.
8. Po 20 minutach pieczenia pałki kurczaka obrócić na drugą stronę.

Pałki kurczaka pieczone

Pałki kurczaka pieczone w pomidorach polecam podawać z gotowanymi ziemniakami posypanymi posiekanym szczypiorkiem i ulubioną surówką.

Pałki kurczaka pieczone

fp  

Potrawa skomponowana
metodą foodpairingu. Polega
ona na dobieraniu składników
na postawie ich wspólnych
cech, głównie aromatu.
Foodpairing to już nauka,
która analizuje związki
chemiczne zawarte w zapachu
składników i tworzy nowe,
na pozór nie pasujące,
lecz idealnie się uzupełniające
połączenia smaków.

 

www.foodpairing.com

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.