ChiliCzosnek.pl - Pikantny blog kulinarny

Orientalna zupa z wołowiną

rostbef / rzodkiew / marchew / imbir / pasta curry

Rozgrzewająca zupa orientalna z grillowanym rostbefem wołowym, białą rzodkwią i zieloną pastą curry. Zupa z wołowiną i białą rzodkwią została przygotowana na długo gotowanym bulionie drobiowym z trawą cytrynową.

 Składniki:

  • rostbef wołowy 250 g
  • bulion drobiowy z trawą cytrynową 1,5 l
  • pasta curry zielona 2 łyżki
  • olej rzepakowy 1 łyżka
  • oliwa z oliwek 1 łyżka

 

warzywa:

  • rzodkiew biała 1 szt
  • marchew 2 szt
  • czosnek 3 ząbki
  • cebula 1 szt
  • chili 1 szt
  • imbir 2 cm

 

do podania:

  • limonka 0,5 szt
  • cebula dymka

 

 

 

Zielona pasta curry zawiera:

chili zielone (25 %), trawa

cytrynowa, czosnek, szalotka,

sól, galangal, limonka kaffir,

kmin i pasta z krewetek.

 

Można kupić gotową mieszankę

w sklepie lub przyrządzić pastę

curry samodzielnie ucierając

wszystkie składniki razem

w moździerzu.

Czas przygotowania: ok. 30 minut
Ilość porcji: 6
Stopień trudności: łatwy 
Stopień ostrości: średnio pikantne 

 

Sposób przygotowania:

1. Mięso rozbić lekko dłonią, natrzeć 1 łyżką curry i oliwą, odstawić na 20 minut.
2. Czosnek, cebulę i chili posiekać, wrzuć na rozgrzany olej rzepakowy.
3. Dodać starty na tarce imbir, smażyć do zeszklenia cebuli.
4. Dodać pastę curry, marchewki pokrojone w słupki i rzodkiew w talarki.
5. Przesmażyć ok. 2 minuty, zalać bulionem drobiowym, gotować 5 minut.
6. Mięso grillować na patelni przez 2 - 3 minuty z każdej strony.

Orientalna zupa z wołowiną

Zupę podawać z pokrojoną w cienkie paski wołowiną, posiekaną dymką i sokiem z limonki. Przed krojeniem rostbefu na paski odczekać ok. 5 minut, aby soki w mięsie równomiernie się rozłożyły. Bulion drobiowy z trawą cytrynową można zastąpić kostką rosołową wymieszaną z wodą, ale smak potrawy nie będzie już ten sam.

Orientalna zupa z wołowiną

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.