ChiliCzosnek.pl - Pikantny blog kulinarny

Orientalna wieprzowina z ryżem

wieprzowina / marchew / pomidor / chili / czosnek / cebula / ryż

Orientalna wieprzowina z ryżem. Wieprzowina zamarynowana w orientalnych przyprawach, zapiekana z ryżem i warzywami.

Składniki:

  • karkówka wieprzowa 300 g
  • schab wieprzowy 200 g
  • marchew 3 szt
  • pomidor 1 szt
  • chili suszone 2 szt
  • czosnek 1 główka
  • cebula różowa 1 szt
  • cebula biała 1 szt
  • oliwa z oliwek 2 łyżki
  • bulion z kurczaka 600 ml/
    kostka rosołowa
  • ryż basmati 300 g
  • sól

 

marynata:

  • oliwa z oliwek 3 łyżki
  • sos sojowy jasny 2 łyżki
  • ocet winny biały 1 łyżka
  • tabasco 10 kropelek
  • papryka słodka mielona 1 łyżeczka
  • mięta suszona 1 łyżeczka
  • kozieradka mielona 0,5 łyżeczki
  • imbir mielony 0,5 łyżeczki
  • kurkuma mielona 0,5 łyżeczki
  • kardamon mielony 0,5 łyżeczki
  • cynamon mielony 0,5 łyżeczki
  • pieprz czarny 0,5 łyżeczki
  • sól morska 1 łyżeczka
Czas przygotowania:1 h (30 min marynowania + 30 min pieczenia)
Ilość porcji: 8
Stopień trudności: łatwy  
Stopień ostrości: średnio pikantne 

 

Sposób przygotowania:

1. Mięso umyć, osuszyć, pokroić w kostkę.
2. W miseczce wymieszać składniki marynaty, zamarynować mięso, odstawić na 30 minut.
3. Marchew obrać, pokroić w plasterki, a pomidor w grubą kostkę.
4. Cebule pokroić w piórka, czosnek podzielić na ząbki i obrać.
5. Na patelni rozgrzać oliwę, podsmażyć mięso (ok. 3 minuty).
6. Ryż przepłukać, wsypać do naczynia żaroodpornego i posolić.
7. Mięso przełożyć do brytfanki z ryżem, dodać przygotowane warzywa i suszone chili.
8. Zalać bulionem z kurczaka, piec w 180 stopniach C przez ok. 30 minut.

Orientalna wieprzowina z ryżem

W połowie pieczenia przemieszać zawartość brytfanki, potrawa jest gotowa gdy ryż całkowicie wchłonie wodę i stanie się miękki. Zamiast bulionu z kurczaka można użyć kostki rosołowej wymieszanej z gorącą wodą. Mięso najlepiej zamarynować dzień wcześniej, jest wtedy bardziej aromatyczne.

Orientalna wieprzowina z ryżem

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.