ChiliCzosnek.pl - Pikantny blog kulinarny

Naleśniki z musem jabłkowym

naleśniki / mus jabłkowy / cynamon

Naleśniki z musem jabłkowym. Naleśniki z musem jabłkowym posypane cynamonem.

Składniki:

  • mleko 350 ml
  • mąka pszenna 200 g
  • jajko 2 szt
  • cukier waniliowy 2 łyżki
  • olej
  • sól
  • woda gazowana 50–100 ml
  • cynamon

 

mus jabłkowy:

  • jabłka 1 kg
  • cytryna 0,5 szt
  • cukier 2 łyżki
  • miód 2 łyżki
  • woda 100 ml
Czas przygotowania: ok. 40 min
Ilość porcji: 6 - 8
Stopień trudności: łatwy 
Stopień ostrości: łagodne 

 

Sposób przygotowania:

1. Mąkę przesiać do miski, wlać mleko, wbić jajka i dodać szczyptę soli.
2. Dodać cukier waniliowy i 1 łyżkę oleju, zmiksować.
3. Przykryć ściereczką i odstawić na 30 minut.
4. Dodać wodę do uzyskania odpowiedniej konsystencji.
5. Smażyć na rozgrzanej patelni z niewielką ilością oleju z dwóch stron do lekkiego zrumienienia.

Naleśniki polecam podawać z musem jabłkowym, zwinięte w trójkąty, posypane cynamonem.

 

Przygotowanie musu jabłkowego:

 

1. Jabłka umyć, obrać, pokroić na cienkie plasterki.
2. Przełożyć do garnka, skropić sokiem z cytryny, zalać wodą, dodać miód i cukier.
3. Smażyć na małym ogniu do miękkości (ok. 15 - 20 minut), często mieszając.

Do musu można dodać szczyptę cynamonu lub przyprawy do piernika.

Naleśniki z musem jabłkowym

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.