ChiliCzosnek.pl - Pikantny blog kulinarny

Mielone a la Kebab Adana

wieprzowina / imbir / chili / pasta curry / tortilla

Kebab Adana. Mielone a la Kebab Adana na plackach tortilli. Inspiracją do przygotowania potrawy był tytułowy Kebab Adana.

Składniki:

  • mięso mielone wieprzowe 500g
  • imbir 2 cm
  • zielona pasta curry 1 łyżeczka
  • chili suszone
  • pomidorki koktajlowe 100 g
  • ogórki „mini” 100 g
  • cebula czerwona
  • sałata mix 100 g

 

przyprawy:

  • sól
  • pieprz
  • kumin mielony 1 łyżeczka
  • kurkuma 0,5 łyżeczki
  • kolendra 0,5 łyżeczki

 

sos hamburgerowy:

  • ketchup 4 łyżki
  • majonez 4 łyżki

 

tortilla:

  • mąka pszenna 2 szklanki
  • woda 150 ml
  • oliwa 3 łyżki
  • sól 0,5 łyżeczki

 

Mix sałat składa się z:
cykoria indywii,
frisbee i radicchio,
sałaty lollo rosso
i rukoli.

Czas przygotowania: ok. 40 min
Ilość porcji: 5
Stopień trudności: średni
Stopień ostrości: średnio pikantne 

 

Sposób przygotowania:

1. Mięso mielone wymieszać w misce z przyprawami i pastą curry.
2. Połowę cebuli pokroić w drobną kosteczkę, dodać do mięsa.
3. Na tarce z małymi oczkami zetrzeć do mięsa imbir i dokładnie wymieszać.
4. Formować podłużne wałki z mięsa o średnicy ok. 2 cm.
5. Uformowane mięso kłaść na kratkę do grillowania w brytfance.
6. Piec w 180 stopniach C przez ok. 30 minut.
7. Po 15 minutach obrócić mięso na drugą stronę.
8. Ogórki i pomidorki umyć, ogórki pokroić na plasterki, pomidorki na pół.
9. Pozostałą cebulę pokroić na cienkie plasterki.

Kebab Adana

Przygotowanie sosu hamburgerowego:

1. Do miseczki dodać równe ilości majonezu i ketchupu.
2. Dokładnie wymieszać.

Mięso podawać na plackach tortilli z sałatą, ogórkami, pomidorkami i cebulą, polane sosem hamburgerowym.

Kebab Adana

Tortilla

Przygotowanie tortilli:

1. Mąkę wymieszać z solą w misce, dodać ciepłą wodę i olej.
2. Zagniatać ciasto do uzyskania jednolitej konsystencji, ok. 5 minut.
3. W miarę potrzeby podsypywać ciasto mąką.
4. Przykryć ściereczką i odstawić na ok. 30 minut.
5. Odrywać małe kawałeczki ciasta i formować małe kulki.
6. Wałkować kawałki ciasta do uzyskania pożądanej grubości (1 mm).
7. Placki smażyć na rozgrzanej patelni bez tłuszczu ok. 1 minutę z każdej strony.
Placki tortilli podawać gorące. Resztę ciasta można przechowywać w lodówce pod przykryciem do 2-3 dni.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.