ChiliCzosnek.pl - Pikantny blog kulinarny

Marchew glazurowana

marchew / imbir / masło

Pyszne połączenie słodyczy marchewki i ostrości imbiru. Marchew glazurowana z imbirem to zdrowy i aromatyczny dodatek do dań głównych, a także pełna smaku przekąska w ciągu dnia.

Składniki:

  • marchew 2 szt (200 g)
  • imbir 1 cm
  • masło 1 łyżka
  • cukier 1 łyżeczka
  • sól 0,5 łyżeczki

 

 

 

 

Marchew stanowi cenne źródło

witaminy A (w 100 g marchwi

jest ponad 4 razy więcej

niż dziennie zapotrzebowanie).

 

Ponadto zawiera witaminy:

C, K, PP, E, B1, B2, B6,

oraz minerały takie jak:

potas, wapń, żelazo, fosfor,

miedź i jod.

 

W jej składzie znajdziemy

również błonnik, kwas foliowy,

jabłkowy, pektyny i flawonoidy.

Czas przygotowania: ok. 25 min
Ilość porcji: 4
Stopień trudności: łatwy 
Stopień ostrości: łagodne

 

Sposób przygotowania:

1. Masło rozpuścić na patelni, dodać posiekany imbir, cukier i sól, poddusić 1 minutę.
2. Dodać obraną i pokrojoną w plasterki marchew, smażyć 2 minuty mieszając.
3. Zalać gorącą wodą do przykrycia marchwi, zagotować i przykryć pokrywką.
4. Gotować na małym ogniu ok. 20 minut do wchłonięcia wody, mieszać co jakiś czas.

Marchew glazurowana

Marchew glazurowana z imbirem stanowi idealny dodatek do dań głównych, świetnie smakuje także jako samodzielne danie.

Marchew glazurowana

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.