ChiliCzosnek.pl - Pikantny blog kulinarny

Makaron z mięsem mielonym i sosem pomidorowym

makaron / wieprzowina / sos pomidorowy / grzyby mun / śliwki

Makaron z mięsem mielonym w sosie pomidorowym z grzybami mun i suszonymi śliwkami.

Składniki:

  • mięso mielone
    wieprzowe 400 g
  • grzyby mun 30 g
  • pomidory 3 szt
  • śliwki suszone 2 szt
  • koncentrat pomidorowy
    1 łyżka
  • cebula
  • czosnek 3 ząbki
  • chili suszone
  • oliwa z oliwek 2 łyżki

 

przyprawy:

  • papryka słodka
    mielona 2 łyżeczki
  • kumin 0,5 łyżeczki
  • kolendra 0,5 łyżeczki
  • sól
  • pieprz
  • cukier

 

do podania:

  • makaron 300 g
  • ser żółty 50 g
  • natka pietruszki
Czas przygotowania: ok. 30 min
Ilość porcji: 4
Stopień trudności: łatwy 
Stopień ostrości: lekko pikantne 

 

Sposób przygotowania:

1. Grzyby zalać wrzątkiem, namaczać przez 15 min, odsączyć, pokroić w paseczki.
2. Na rozgrzanej oliwie przesmażyć drobno pokrojoną cebulę do zeszklenia.
3. Na patelnię dodać posiekany czosnek, smażyć jeszcze 1 minutę.
4. Dodać mięso mielone, smażyć do delikatnego zrumienienia.
5. Przyprawić, dodać grzyby, koncentrat i pokruszone chili.
6. Pomidory sparzyć, zdjąć skórki, pokroić w kostkę, wrzucić na patelnię.
7. Dodać śliwki pokrojone w cienkie paseczki.
8. Gotować na małym ogniu ok. 10 minut, często mieszając.
9. Dodać sól, pieprz i cukier do smaku.
10. Ugotować makaron al dente z łyżeczką soli i oliwy, odcedzić.
11. Makaron przełożyć na patelnię, wszystko razem wymieszać.

Makaron z mięsem mielonym

Makaron podawać z listkami natki pietruszki posypany startym serem. Aby skórka z pomidora łatwiej schodziła, przed sparzeniem należy delikatnie naciąć nożem na krzyż spód pomidorów. Wystarczy nacięcie o długości ok. 3 cm, najlepiej jak najpłytsze. 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.