ChiliCzosnek.pl - Pikantny blog kulinarny

Makaron z kurkami, boczkiem i szpinakiem

kurki / boczek / szpinak / cebula / czosnek / camembert / makaron

Makaron z kurkami, boczkiem i szpinakiem. Kurki z boczkiem i szpinakiem w sosie serowo śmietanowym podane z makaronem pappardelle.

Składniki:

  • grzyby kurki 250 g
  • boczek wieprzowy 150 g
  • makaron wstążki 200 g
  • szpinak 200 g
  • ser camembert 50 g
  • cebula biała 1 szt
  • czosnek 2 ząbki
  • śmietana 30 % 100 ml
  • wino Madera 50 ml
  • oliwa z oliwek 2 łyżki
  • masło 1 łyżka
  • sól 1 łyżeczka
  • pieprz czarny ziarnisty 1 łyżeczka
  • natka pietruszki

 

opcjonalnie:

  • ser parmezan
Czas przygotowania: ok. 30 min
Ilość porcji: 2 - 4
Stopień trudności: łatwy
Stopień ostrości: łagodne

 

Sposób przygotowania:

1. Boczek pokroić w kosteczkę, smażyć na patelni do wytopienia tłuszczu.
2. Cebulę pokroić w kostkę, zeszklić na wytopionym tłuszczu z boczku.
3. Dodać posiekany czosnek, smażyć jeszcze 1 minutę, wlać oliwę.
4. Grzyby oczyścić, większe pokroić na pół, smażyć ok. 10 minut.
5. Wlać wino, odparować, dolać śmietanki, zagotować.
6. Dodać camembert pokrojony w kostkę, doprawić solą i tłuczonym pieprzem.
7. Dodać umyty i osuszony szpinak, potrawę przykryć pokrywką i zdjąć z ognia.
8. Makaron ugotować al dente, odcedzić, przełożyć na patelnię i wymieszać.

 

Makaron z kurkami, boczkiem i szpinakiem polecam podawać z posiekaną natką pietruszki i tartym parmezanem.

Makaron z kurkami

Makaron z kurkami

Makaron z kurkami

1 komentarz

    • Viki, Lipiec 10, 2016, 8:03 am

    Odpowiedz

    Uwielbiam kurki 🙂 Danie wygląda przepysznie! 🙂 Pozdrawiam

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.