ChiliCzosnek.pl - Pikantny blog kulinarny

Łosoś w cieście francuskim z fetą i oliwkami

łosoś / ciasto francuskie / feta / oliwki

Łosoś w cieście francuskim z fetą, papryką i zielonymi oliwkami.

Składniki:

  • łosoś wędzony
  • ciasto francuskie
  • ser feta
  • ser żółty
  • oliwki zielone
  • papryka
  • czosnek
  • jajko
Czas przygotowania: ok. 30 min
Ilość porcji: 2
Stopień trudności: łatwy
Stopień ostrości: łagodne

 

Sposób przygotowania: 

1. Kawałek łososia położyć na środku rozwiniętego ciasta francuskiego.
2. Boki ciasta naciąć z dwóch stron w paski o szerokości ok. 2 cm.
3. Na łososia położyć plasterek sera żółtego, na to oliwki zielone.
4. Ukroić gruby plaster fety, położyć na oliwkach, posypać drobno pokrojonym czosnkiem.
5. Paprykę umyć, pokroić w paseczki, ułożyć na serze feta.
6. Zawijać rybkę niezbyt ściśle na przemian paskami ciasta.
7. Posmarować jajkiem wierzch by się ładnie zrumienił.
8. Piec w 180 stopniach C na papierze do pieczenia ok. 20 min.

Łosoś w cieście francuskim z fetą

 

Aby nasza rybka bardziej przypominała rybkę po zwinięciu, z przodu zawiniętego ciasta uformować dzióbek i zrobić oczko z ziarenka pieprzu czarnego, a na końcu rybki uformować płetwy.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.