ChiliCzosnek.pl - Pikantny blog kulinarny

Kurczak w cieście francuskim

kurczak / ciasto francuskie / oliwki / papryka / ser

Kurczak w cieście francuskim z papryką, zielonymi oliwkami i serem żółtym.

Składniki:

  • pierś z kurczaka
  • ciasto francuskie
  • oliwki zielone
  • papryka czerwona
  • ser żółty
  • jajko
  • olej rzepakowy

 

przyprawy:

  • papryka słodka mielona
  • curry przyprawa
  • sól
  • pieprz
Czas przygotowania: ok. 40 min
Ilość porcji: 4
Stopień trudności: łatwy
Stopień ostrości: łagodne

 

Sposób przygotowania:

1. Pierś z kurczaka umyć, osuszyć, pokroić na kawałki.
2. Kawałki kurczaka przyprawić solą, pieprzem, papryką, curry i smażyć na oleju do zrumienienia.
3. Gotowe ciasto francuskie rozwinąć, pokroić na 6 równych części.
4. Na połowę ciasta położyć plasterek sera zostawiając ok. 1 cm wolnego brzegu.
5. Na ser ułożyć przestudzonego kurczaka, pokrojoną paprykę i oliwki.
6. Wolną połówką ciasta francuskiego przykryć kurczaka, docisnąć brzegi.
7. Posmarować rozbełtanym jajkiem.
8. Naciąć nożem delikatnie górę ciasta w równych odstępach.
9. Piec w 180 stopniach C przez ok. 20 min.

Zanim zawiniemy ciasto na kurczaka możemy położyć plasterek sera feta.

Kurczak w cieście francuskim

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.