ChiliCzosnek.pl - Pikantny blog kulinarny

Kurczak pieczony z papryczkami peperoni

kurczak / papryczki peperoni / chili / czosnek

Kurczak pieczony z papryczkami peperoni.

Składniki:

  • udka i skrzydełka
    kurczaka ok. 1 kg
  • papryczki peperoni
    zielone 6 szt
  • papryczki peperoni
    czerwone 2 szt
  • chili suszone 2 szt
  • czosnek 4 ząbki
  • sos sojowy jasny 3 łyżki
  • olej 2 łyżki
  • miód 1 łyżka

 

przyprawy:

  • sól
  • pieprz
  • curry w proszku
    2 łyżeczki
  • kumin mielony
    0,5 łyżeczki
  • kolendra mielona
    0,5 łyżeczki
  • papryka słodka
    mielona 1 łyżeczka
  • papryka ostra
    mielona 0,5 łyżeczki
  • majeranek 1 łyżeczka
  • oregano 1 łyżeczka
Czas przygotowania: ok. 1 h
Ilość porcji: 2
Stopień trudności: łatwy
Stopień ostrości: lekko pikantne

 

Sposób przygotowania:

1. W brytfance wymieszać przyprawy z sosem sojowym, olejem i miodem
2. Dodać posiekany czosnek i pokruszone chili, wymieszać.
3. Kawałki kurczaka nacierać przygotowaną marynatą.
4. Papryczki peperoni czerwone przekroić na pół, usunąć nasiona, dorzucić do kurczaka.
5. Zielone papryczki położyć w całości do brytfanki.
6. Piec w 180 stopniach C ok. 50 minut.

Kurczak pieczony z papryczkami peperoni

Aby kurczak był bardziej aromatyczny, można zamarynować mięso na ok. godzinę przed pieczeniem, a najlepiej dzień wcześniej i przechowywać w lodówce. Kurczak pieczony z papryczkami peperoni najlepiej smakuje z gotowanymi ziemniakami i ulubiona surówką.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.