ChiliCzosnek.pl - Pikantny blog kulinarny

Kurczak curry

kurczak / cukinia / imbir / chili / czosnek / kokos / pomidorki / ryż

Kurczak curry. Curry z kurczakiem, cukinią, marchewką, chili habanero i pomidorkami koktajlowymi podłużnymi.

Papryka habanero jest jedną z najostrzejszych na świecie, jej ostrość w jednostkach Scoville'a SHU wynosi 100 000 - 500 000 (w porównaniu papryka peperoni i ziarenka pieprzu mają 100 - 500 SHU). Papryka habanero ma specyficzny owocowo - brzoskwiniowy smak.

Składniki:

  • piersi kurczaka 2 szt (500 g)
  • mleczko kokosowe 400 ml
  • cebula 2 szt
  • cukinia 1 szt
  • marchew 1 szt
  • pomidorki koktajlowe
    podłużne 200 g
  • bulion drobiowy 150 ml
    (kostka rosołowa)
  • olej rzepakowy 2 łyżki
  • sól, cukier

 

marynata:

  • imbir 5 cm kawałek
  • papryka chili habanero 1 szt
  • czosnek 3 ząbki
  • sos sojowy ciemny 2 łyżki
  • olej rzepakowy 1 łyżka
  • ocet winny biały 1 łyżka
  • dżem brzoskwiniowy 1 łyżka
  • sos rybny 0,5 łyżki

 

przyprawy:

  • kurkuma 1 łyżeczka
  • kolendra ziarenka 1 łyżeczka
  • kozieradka 1 łyżeczka
  • kumin 0,5 łyżeczki
  • papryka słodka mielona 0,5 łyżeczki
  • gałka muszkatołowa 0,25 łyżeczki
  • goździki 2 szt
  • cynamon 1 cm kory

 

do podania:

  • ryż jaśminowy
  • sałata (endywia, rukola, cykoria)
  • szczypiorek
Czas przygotowania: 20 min + 1 h marynowania
Ilość porcji: 4
Stopień trudności: łatwy 
Stopień ostrości: średnio pikantne

 

Sposób przygotowania:

1. Chili i czosnek pokroić w plasterki, imbir zetrzeć na tarce, w moździerzu utłuc przyprawy.
2. W misce zmieszać składniki na marynatę razem z utłuczonymi przyprawami.
3. Pierś z kurczaka pokroić w grubą kostkę, marynować minimum 1 godzinę.
4. Kurczaka odsączyć z marynaty, przesmażyć na mocno rozgrzanym oleju ok. 2 – 3 minuty.
5. Piersi zdjąć z patelni, cebule i marchew pokroić w kosteczkę, a cukinię w półplasterki.
6. Na tej samej patelni podsmażyć cebule i marchew, gdy zmięknie dodać marynatę.
7. Smażyć do wydobycia aromatu czosnku i przypraw z marynaty, dodać cukinię.
8. Smażyć jeszcze 1 minutę, dodać mięso, zalać bulionem, zagotować.
9. Dodać mleczko kokosowe, gotować na małym ogniu ok. 10 minut.
10. Pomidorki umyć, dorzucić do potrawy, gotować 2 min.
11. Doprawić do smaku szczyptą soli i cukru.

Kurczak curry

Kurczaka curry polecam podawać z ryżem jaśminowym, sałatą i posiekanym świeżym szczypiorkiem.

Kurczak curry

Bulion drobiowy można zastąpić kostką rosołową wymieszaną z wrzątkiem. Kurczaka można zamarynować dzień wcześniej i odstawić do lodówki, przesiąknie aromatem przypraw jeszcze bardziej. Przed smażeniem mięso trzeba ogrzać do temperatury pokojowej.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.