ChiliCzosnek.pl - Pikantny blog kulinarny

Kulki rafaello alkoholowe

kokos / herbatniki / migdały

Kulki rafaello alkoholowe.

Składniki:

  • płatki kokosowe 200 g
    (maczane w spirytusie)
  • herbatniki
  • masło 200 g
  • cukier puder 1 szklanka
  • migdały 50 g
Czas przygotowania: ok. 1 h 20 min
Ilość porcji: 6
Stopień trudności: łatwy
Stopień ostrości: łagodne

 

Sposób przygotowania:

1. Do miski wrzucić ogrzane masło, zmiksować z cukrem pudrem.
2. Płatki kokosowe (150 g) maczane wcześniej w spirytusie i odsączone dodać do miski, wymieszać.
3. Masę odstawić do lodówki na min. 1 godzinę.
4. Rozkruszyć herbatniki i dodać do masy, wymieszać.
5. Łyżeczką nabierać niewielką ilość masy, formować w kulki i do środka włożyć migdał.
6. Kuleczki obtoczyć w wiórkach kokosowych.

Przechowywać w lodówce. Jeśli masa wyjdzie zbyt gęsta można dodać trochę malibu albo mleka zagęszczonego w puszce w wersji bez procentów.

choco-1219566_19202

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.