ChiliCzosnek.pl - Pikantny blog kulinarny

Keks z żurawiną i rodzynkami

keks / żurawina / rodzynki

Keks z żurawiną i rodzynkami.

Składniki:

  • mąka 20 dag
  • jajko 4 szt
  • cukier 15 dag
  • masło 10 dag
  • żurawina suszona 100 g
  • rodzynki 100 g
  • proszek do pieczenia 1,5 łyżeczki
  • cukier waniliowy

 

lukier:

  • cukier 30 dag
  • woda 200 ml
  • ocet 1 łyżka
Czas przygotowania: ok. 1 h
Ilość porcji: 6 - 8
Stopień trudności: łatwy
Stopień ostrości: łagodne

 

Sposób przygotowania:

1. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia. Jajka umyć, oddzielić żółto od białek.
2. Utrzeć masło z żółtkami i cukrem. Ubić pianę z białek.
3. Do żółtek dodać żurawinę i rodzynki, wymieszać.
4. Na przemian dodawać mąkę oraz ubitą pianę i wymieszać.
5. Wyłożyć do natłuszczonej blachy. Piec w 180 stopniach C 30 - 45 min.
6. Polać ciasto lukrem i zostawić do zastygnięcia.

 

Lukier:

1. Cukier zalać gorącą wodą, rozpuścić i gotować na wolnym ogniu, ciągle mieszając.
2. Gdy zgęstnieje (aż kropla ciągnie się w nitkę), dodać ocet i zagotować.
3. Lekko przestudzić i ucierać drewnianą łyżką aż lukier będzie biały i gęsty.

Jeśli lukier jest zbyt rzadki i nie gęstnieje trzeba go jeszcze odparować. Jeśli jest za gęsty, rozrzedzić gorącą wodą lub sokiem z cytryny. Lukier powinien mieć konsystencję gęstej śmietany. 

Keks z żurawiną

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.