ChiliCzosnek.pl - Pikantny blog kulinarny

Kasza z pieczarkami

kasza / pieczarki / szynka / cebula / czosnek / natka pietruszki

Pyszne i klasyczne połączenie smaków: kaszy, pieczarek i natki pietruszki z dodatkiem cebuli oraz czosnku. Kasza z pieczarkami to świetny sposób na wykorzystanie mięsa z pieczeni.

Składniki:

  • kasza jęczmienna
    perłowa 200 g
  • pieczarki 500 g
  • szynka pieczona 200 g
  • cebula 2 szt
  • czosnek 4 ząbki
  • oliwa z oliwek 1 łyżka
  • sos sojowy ciemny 2 łyżki
  • sos rybny 1 łyżka
  • śmietana 18 % 1 łyżka
  • masło 1 łyżka
  • natka pietruszki 1 pęczek

 

przyprawy:

  • kolendra ziarna 1 łyżeczka
  • sól 1 łyżeczka
  • pieprz czarny 1 łyżeczka
  • oregano 1 łyżeczka

 

 

Kaszę z pieczarkami w wersji

wegetariańskiej można

przyrządzić bez mięsa.

Czas przygotowania: ok. 25 min
Ilość porcji: 4
Stopień trudności: łatwy 
Stopień ostrości: łagodne 

 

Sposób przygotowania:

1. Kaszę ugotować z łyżeczką soli al dente.
2. Cebule pokroić w piórka, zeszklić na oliwie, dodać kolendrę.
3. Dodać pokrojony w plasterki czosnek, smażyć 1 minutę.
4. Pieczarki oczyścić, pokroić w plasterki, wrzucić na patelnie, smażyć ok. 10 minut.
5. Dodać drobno pokrojone mięso i resztę przypraw.
6. Wlać sos sojowy, sos rybny i śmietanę, smażyć jeszcze 5 minut.
7. Dodać kaszę, masło i dokładnie wymieszać, przesmażyć razem chwilę.
8. Natkę pietruszki umyć, osuszyć, posiekać i posypać potrawę.

Kasza z pieczarkami

Kasza z pieczarkami

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.