ChiliCzosnek.pl - Pikantny blog kulinarny

Kasza manna czekoladowa

kasza manna / kakao / śliwka

Kasza manna czekoladowa z powidłami śliwkowymi.

Składniki:

  • kasza manna 7 łyżek
  • kakao rozpuszczalne 7 łyżek
  • powidła śliwkowe 4 łyżki
  • masło 1 łyżka
  • mleko 0,5 l
  • cukier 2 łyżki

 

 

 

 

 

 

Kaszę mannę można

urozmaicić słodkimi

i owocowymi dodatkami.

Świetnie komponuje się np.:

z bitą śmietaną, borówkami

czy malinami.

Czas przygotowania: ok. 10 minut
Ilość porcji: 2
Stopień trudności: łatwy 
Stopień ostrości: łagodne 

 

Sposób przygotowania:

1. Do garnka wlać 1,5 szklanki mleka, dodać cukier, masło i kakao.
2. Dodać 2 łyżki powideł śliwkowych, wymieszać i zagotować.
3. Kaszę mannę dokładnie wymieszać z 0,5 szklanki mleka.
4. Wlać kaszę z mlekiem i mieszać trzepaczką 5 minut na wolnym ogniu.
5. Kaszę przelać do salaterek, na wierzch położyć łyżkę powideł śliwkowych.

Kasza manna czekoladowa

Podawać na gorąco lub na zimno schłodzone w lodówce przez min. pół godziny.
Kasza manna czekoladowa

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.