ChiliCzosnek.pl - Pikantny blog kulinarny

Karkówka pieczona z ziemniakami

karkówka / ziemniaki / musztarda

Karkówka pieczona z ziemniakami.

Składniki:

  • karkówka wieprzowa 3 plastry
  • ziemniaki 5 szt
  • musztarda 1 łyżka
  • oliwa 3 łyżki

 

przyprawy:

  • rozmaryn 1 łyżeczka
  • majeranek 3 łyżeczki
  • papryka słodka mielona 1 łyżeczka
  • papryka ostra mielona 1 łyżeczka
  • sól
  • pieprz
Czas przygotowania: ok. 1 h 10 min
Ilość porcji: 3
Stopień trudności: łatwy
Stopień ostrości: lekko pikantne

 

Sposób przygotowania:

1. Ziemniaki obrać, pokroić w cienkie plasterki, przełożyć do brytfanny.
2. Przyprawić solą, 2 łyżeczkami majeranku i polać 2 łyżkami oliwy, wymieszać.
3. Piec w 200 stopniach C przez ok. 30 minut.
4. Na ziemniaki położyć kratkę do grillowania.
5. Karkówkę przyprawić, wysmarować musztardą i łyżką oliwy.
6. Plastry karkówki położyć na kratkę do grillowania.
7. Piec w 180 stopniach przez kolejne 30 minut.
8. Po 15 minutach pieczenia karkówki, plastry obrócić na drugą stronę.

Karkówkę z pieczonymi talarkami podawać z ulubioną surówką. Jeśli nie posiadamy kratki do grillowania, to mięso można  położyć bezpośrednio na ziemniaki. Aby mięso było bardziej aromatyczne można je wcześniej zamarynować na min. 1 godzinę.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.