ChiliCzosnek.pl - Pikantny blog kulinarny

Karkówka pieczona na kiszonej kapuście

karkówka / kapusta kiszona / cebula / ogórki / kumin / kolendra

Karkówka pieczona na kiszonej kapuście. Karkówka wieprzowa podsmażona na smalcu z cebulką i ogórkiem, następnie pieczona na kiszonej kapuście.

Karkówka została podana z ziemniaczanym puree z dodatkiem groszku i z sałatką ogórkową. Idealne słodko – kwaśne połączenie smaków.

Składniki:

  • karkówka wieprzowa 600 g
  • kapusta kiszona 500 g
  • cebula 2 szt
  • ogórek konserwowy 1 szt
  • smalec wieprzowy 2 łyżki
  • sól morska 1 łyżeczka
  • miód 2 łyżki

marynata:

  • olej kokosowy rafinowany
    1 łyżka
  • kolendra 1 łyżeczka
  • kumin 1 łyżeczka
  • kurkuma 0,5 łyżeczki
  • sól morska 1 łyżeczka
  • pieprz ziarnisty 1 łyżeczka

 

puree:

  • ziemniaki 0,8 kg
  • groszek 1 puszka
  • masło 2 łyżki
  • mleko 200 ml
  • sól 1 łyżeczka

 

sałatka ogórkowa:

  • ogórki konserwowe 6 szt
  • cebula 1 szt
  • olej z orzechów włoskich
    1 łyżka
Czas przygotowania: ok. 40 min + 2 h marynowania
Ilość porcji: 4 - 6
Stopień trudności: łatwy
Stopień ostrości: łagodne

 

Sposób przygotowania:

1. Przyprawy do marynaty utłuc w moździerzu, wymieszać z olejem.
2. Mięso umyć, osuszyć, pokroić w plastry, natrzeć marynatą i odstawić.
3. Cebule i ogórka pokroić w drobną kosteczkę.
4. Kapustę kiszoną przełożyć do naczynia żaroodpornego, posolić i wymieszać z miodem.
5. Na patelni rozgrzać smalec, smażyć mięso na dużym ogniu do zrumienienia (ok. 2-3 minuty z każdej strony).
6. Na kapustę położyć usmażone mięso, na pozostałym smalcu podsmażyć cebule i ogórka.
7. Cebule i ogórka przełożyć na mięso razem z smalcem, naczynie żaroodporne zakryć.
8. Piec w 200 stopniach C przez 30 minut.

Karkówka pieczona na kiszonej kapuście najlepiej smakuje podana z ziemniakami puree z groszkiem i z sałatką ogórkową.

 

Przygotowanie puree:

1. Ziemniaki obrać, pokroić, ugotować na miękko z solą (ok. 20 – 25 minut), odlać wodę.
2. Zagrzać mleko, ziemniaki rozgnieść tłuczkiem do ziemniaków w garnku .
3. Ucierać ziemniaki, dodawać stopniowo gorące mleko, aż powstanie puszyste puree.
4. Masło pokroić na kawałki i dodać do ugniatanych ziemniaków.
5. Groszek odsączyć, dodać do ziemniaków, ugnieść tłuczkiem do uzyskania odpowiedniej konsystencji.

 

Przygotowanie sałatki ogórkowej:

1. Ogórki i cebulę pokroić w kosteczkę, przełożyć do miseczki.
2. Polać olejem z orzechów włoskich.

Karkówka pieczona na kiszonej kapuście

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.