ChiliCzosnek.pl - Pikantny blog kulinarny

Karkówka gotowana

karkówka / włoszczyzna / chili / czosnek / puree chrzanowe

Karkówka gotowana z włoszczyzną, chili i czosnkiem, podana z puree chrzanowym. Karkówka wieprzowa przyrządzona po wiedeńsku.

Składniki:

  • karkówka wieprzowa 1 kg
  • woda 3 l
  • cebula 1 szt
  • marchew 2 szt
  • por 2 szt
  • pietruszka 1 szt
  • seler 0,5 szt
  • chili suszone 1 szt
  • czosnek 4 ząbki
  • sos sojowy ciemny 1 łyżka
  • sos rybny 0,5 łyżeczki
  • miód 1 łyżeczka

 

przyprawy:

  • liść laurowy
  • goździki 2 szt
  • sól 1 łyżeczka
  • pieprz 6 ziaren

 

puree chrzanowe:

  • ziemniaki 1 kg
  • masło 50 g
  • mleko 300 ml
  • chrzan tarty 3 łyżki
  • sól 1 łyżka
  • gałka muszkatołowa 0,5 łyżeczki
Czas przygotowania: ok. 3 h
Ilość porcji: 6
Stopień trudności: łatwy 
Stopień ostrości: lekko pikantne 

 

Sposób przygotowania:

1. Wodę zagotować w garnku z solą i pieprzem, mięso opłukać zimną wodą.
2. Cebulę umyć, przekroić na pół, jedną połówkę naszpikować goździkami i liściem laurowym.
3. Do wrzącej wody włożyć połówki cebuli i mięso.
4. Gotować 20 minut na dużym ogniu, zbierać tworzące się szumowiny.
5. Zmniejszyć ogień, gotować bez przykrycia 2 godziny.
6. Ząbki czosnku umyć, dodać w łupinach razem z chili do garnka.
7. Marchewki i pietruszkę umyć, oskrobać, pokroić na ćwiartki, a następnie na pół.
8. Seler i pory umyć, seler obrać, pokroić w plastry, a pory w szerokie krążki.
9. Warzywa włożyć do garnka, dodać sos sojowy i sos rybny.
10. Gotować jeszcze 30 minut, dodać miód, zamieszać.

Karkówka gotowana

Karkówka gotowana najlepiej smakuje podana z warzywami, polana powstałym rosołem oraz z puree chrzanowym i chrzanem.

Karkówka gotowana

Przygotowanie puree chrzanowego:

 

1. Ziemniaki obrać, pokroić, ugotować na miękko z solą, odlać.
2. Zagrzać mleko, ziemniaki rozgnieść tłuczkiem w garnku.
3. Dodać chrzan, przemieszać.
4. Ucierać ziemniaki, dodawać stopniowo gorące mleko,
aż powstanie puszyste puree.
5. Masło pokroić na kawałki i dodać do ugniatanych
ziemniaków, doprawić gałką muszkatołową.

 

Chrzanowe puree

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.