ChiliCzosnek.pl - Pikantny blog kulinarny

Karkówka duszona

karkówka / pomidor / mirepoix / przyprawy korzenne / rukola / ziemniaki puree

Inspiracją do przygotowania duszonej karkówki był przepis na pieczeń wieprzową duszoną z książki „Kucharz Polski” autorstwa Marji Śleżańskiej, wydanej w 1932 roku w Poznaniu.

Składniki:

  • karkówka wieprzowa 1 kg
  • pomidor 3 szt
  • cebula 8 szt (800 g)
  • marchew 4 szt (400 g)
  • seler naciowy 1 szt (400 g)
  • masło 0,5 łyżki
  • bulion z kurczaka 250 ml
  • mąka 1 łyżeczka

 

przyprawy:

  • sól morska 2 łyżki
  • pieprz czarny ziarnisty 1 łyżeczka
  • lubczyk 1 łyżeczka
  • ziele angielskie 5 ziarenek
  • owoce jałowca 5 ziarenek
  • goździki 5 szt
  • anyż gwiazdkowy 1 szt
  • nasiona kopru włoskiego 0,5 łyżeczki
  • kolendra ziarna 0,5 łyżeczki
  • liście laurowe 2 szt
  • chili suszone 2 szt

 

ziemniaki puree:

  • ziemniaki 1 kg
  • mleko 300 - 400 ml
  • masło 50 g
  • sól 1 łyżeczka
  • gałka muszkatołowa 0,5 łyżeczki

 

do podania:

  • rukola
Czas przygotowania: ok. 4 h
Ilość porcji: 6
Stopień trudności: łatwy 
Stopień ostrości: lekko pikantne 

 

Sposób przygotowania:

1. Karkówkę umyć, osuszyć, natrzeć solą na 1 godzinę przed duszeniem.
2. Do rondla włożyć masło, utłuczone w moździerzu przyprawy i mięso.
3. Marchew i seler umyć, marchewki obrać, pokroić na ok. 2 cm kawałki.
4. Cebule obrać, umyć, pokroić w ósemki.
5. Pomidory sparzyć, obrać ze skórki, pokroić w kostkę.
6. Do karkówki włożyć warzywa, dusić na wolnym ogniu pod przykryciem przez 3 godziny.
7. Karkówkę posypać mąką, zalać szklanką bulionu z kurczaka, zagotować.
8. Mięso pokroić w plastry, ułożyć na półmisku, polać sosem z garnka.

Karkówka duszona

Mirepoix to mieszanka cebuli, marchwi i selera naciowego w proporcji 2:1:1. Bulion z kurczaka można zastąpić kostką rosołową wymieszaną z wrzątkiem.
Karkówka duszona

Przygotowanie ziemniaków puree:

1. Ziemniaki obrać, pokroić, ugotować na miękko z łyżeczką soli, odlać wodę.
2. Zagrzać mleko, ziemniaki rozgnieść w garnku lub przecisnąć przez prasę do ziemniaków.
3. Ucierać ziemniaki, dodając stopniowo gorące mleko, aż powstanie puszyste puree.
4. Masło pokroić na kawałki i dodać do ugniatanych ziemniaków, doprawić gałką muszkatołową.

DSCF4519qq

Duszoną karkówkę polecam podawać na rukoli z ziemniakami puree i warzywami, polaną sosem.

DSCF4503lm

478. Pieczeń wieprzowa duszona
Całą pieczeń wieprzową lub w kawałku zbić mocno, posolić godzinę naprzód, włożyć do rondla z włoszczyzną i korzeniami, dodać pół łyżki masła, wkrajać całą cebulę i dusić na wolnym ogniu, aż się ładnie zrumieni i będzie miękka. Potem obsypać ją lekko mąką, podlać rosołem, pokrajać w plastry, ułożyć na półmisku i przecedziwszy polać sosem. Pieczeń taka jest wyborna, jeśli się wkroi jeszcze kilka świeżych pomidorów do duszenia, lub doda łyżkę marmolady pomidorowej.

„Kucharz Polski” Marja Śleżańska, Poznań 1932

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.