ChiliCzosnek.pl - Pikantny blog kulinarny

Kanapki z łososiem i sałatką z rzodkiewki

chleb z siemieniem / łosoś / sałatka z rzodkiewki

Kanapki z łososiem i sałatką z rzodkiewki.

Składniki:

  • wędzony łosoś atlantycki 50 g
  • chleb z siemieniem 2 kromki

 

sałatka z rzodkiewką:

  • sałata lodowa 0,5 szt
  • rzodkiewki 6 szt
  • cebula 0,5 szt
  • natka pietruszki

 

sos winegret:

  • oliwa z oliwek 2 łyżki
  • sok z cytryny 2 łyżki
  • woda 2 łyżki
  • natka pietruszki
  • sól, pieprz
Czas przygotowania: ok. 5 min
Ilość porcji: 2
Stopień trudności: łatwy 
Stopień ostrości: łagodne 

 

Sposób przygotowania:

1. Na kromki chleba ułożyć plastry wędzonego łososia.
2. Na wierzch położyć sałatkę z rzodkiewką.

 

Przygotowanie sałatki z rzodkiewki:

1. Sałatę umyć, osuszyć, porwać na drobne kawałki, przełożyć do miski.
2. Cebulę pokroić w kosteczkę, przełożyć na sałatę.
3. Rzodkiewki umyć, pokroić na plasterki, następnie w słupki, dodać do sałatki.
4. Natkę pietruszki umyć, osuszyć, posypać sałatkę 2 łyżkami posiekanej natki.
5. Sałatkę polać sosem winegret z natką pietruszki.

Przygotowanie sosu winegret z natką:

 

1. Sok z cytryny posolić, rozetrzeć w miseczce z oliwą i wodą.
2. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
3. Dodać 3 łyżki posiekanej natki pietruszki, wymieszać.

Sałatka z rzodkiewką

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.