ChiliCzosnek.pl - Pikantny blog kulinarny

Jambalaya – ryż z mięsem i warzywami

kurczak / kiełbasa / szynka / ryż / papryka / pomidor / tabasco

Jambalaya wywodzi się od hiszpańskiej paelli. Jest specjalnością południa Stanów Zjednoczonych, zwłaszcza Luizjany. Podstawowe składniki tej potrawy to: ryż, kurczak, szynka, lokalna kiełbasa, krewetki, pomidory, papryka, cebula, chili lub tabasco. Często dodaje się również inne warzywa, mięsa, ryby oraz przyprawy.

Składniki:

  • kiełbasa krakowska 250 g
  • szynka wędzona 150 g
  • pomidory w puszce 400 g
  • papryka czerwona 1 szt
  • papryka biała 1 szt
  • cebula różowa 2 szt
  • cebula biała 1 szt
  • czosnek 4 ząbki
  • ryż basmati 250 g
  • oliwa z oliwek 3 łyżki
  • sos sojowy jasny 1 łyżka
  • tabasco
  • pieprz 0,5 łyżeczki
  • sól

 

bulion z kurczaka:

  • kurczak kawałki 1 kg
  • ziele angielskie 8 ziarenek
  • liść laurowy 5 szt
  • chili suszone 1 szt
  • cebula 1 szt
  • cebula różowa 1 szt
  • marchew 3 szt
  • seler 0,5 szt
  • por 0,5 szt
  • pietruszka 2 szt
  • natka pietruszki 1 pęczek
  • lubczyk 1 łyżka
  • sól morska 1 łyżka
Czas przygotowania: ok. 4 h
Ilość porcji: 6
Stopień trudności: średni 
Stopień ostrości: lekko pikantne 

 

Sposób przygotowania:

1. Przygotować bulion z kurczaka.
2. Ryż dokładnie wypłukać, odsączyć.
3. Z ugotowanego kurczaka z bulionu wyjąć kości, mięso pokroić w kostkę.
4. Szynkę pokroić w paski, a kiełbasę w półplasterki.
5. Papryki pokroić w kostkę, cebule i czosnek posiekać.
6. W dużym rondlu rozgrzać oliwę, zeszklić cebulę, poddusić posiekany czosnek i paprykę.
7. Dodać pomidory z puszki, bulion, sos sojowy i pieprz.
8. Dusić 5 minut, wrzucić kurczaka, szynkę i kiełbasę, zagotować.
9. Wsypać przepłukany ryż, wymieszać, dusić do miękkości na małym ogniu (ok. 25 - 30 minut).
10. Doprawić paroma kroplami tabasco i szczyptą soli.

Jambalaya

Jeżeli potrawa zacznie przywierać do dna, trzeba wlać niewielką ilość gorącej wody do rondla i zamieszać.
Jambalaya

Przygotowanie bulionu z kurczaka:

1. Kawałki kurczaka (u mnie podudzia) włożyć do garnka.
2. Zalać ok. 2 litrami zimnej wody, dodać ziele angielskie, liście laurowe i chili.
3. Gotować na wolnym ogniu przez godzinę, zdjąć zbierające się szumowiny.
4. Do garnka dodać pora, natkę pietruszki i obrane cebule, marchewki, pietruszkę i seler.
5. Doprawić solą i lubczykiem, gotować jeszcze 2 godziny na najmniejszym ogniu.
6. Zdjąć bulion z ognia, przecedzić przez sito, ostudzić, zdjąć warstwę tłuszczu.

Bulion z kurczaka

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.