ChiliCzosnek.pl - Pikantny blog kulinarny

Indyjskie curry wieprzowe z migdałami

karkówka / imbir / chili / czosnek / cytryna / nasiona kopru włoskiego / szafran / migdały

Indyjskie curry wieprzowe z migdałami. Karkówka wieprzowa przyrządzona po indyjsku z imbirem, chili, czosnkiem i migdałami.

Składniki:

  • karkówka wieprzowa 400 g
  • imbir 3 cm kawałek
  • chili suszone 2 szt
  • czosnek 3 ząbki
  • cebula różowa 2 szt
  • olej 2 łyżki
  • sambar masala 1 łyżeczka
  • szafran 0,5 łyżeczki
  • koper włoski nasiona 1 łyżeczka
  • sok z cytryny
  • migdały 40 g
  • sól
  • cukier

 

marynata:

  • oliwa z oliwek 2 łyżki
  • ocet winny biały 1 łyżka
  • sambar masala 2 łyżeczki
  • kolendra ziarna 0,5 łyżeczki
  • chili suszone 0,5 łyżeczki
  • pieprz 0,5 łyżeczki
  • sól 0,5 łyżeczki

 

do podania:

  • ryż
  • pomidor
  • ogórek
Czas przygotowania: ok. 1 h 20 min
Ilość porcji: 4
Stopień trudności: średni 
Stopień ostrości: średnio pikantne 

 

Sposób przygotowania:

1. W misce wymieszać składniki na marynatę.
2. Karkówkę pokroić w paseczki, obtoczyć w marynacie, odstawić na min. pół godziny.
3. Szafran namoczyć w odrobinie gorącej wody.
4. Cebule pokroić w piórka, imbir w słupki.
5. Na patelni na rozgrzanym oleju usmażyć cebulę i imbir.
6. Dodać mięso, smażyć do zrumienienia przez ok. 6 - 8 minut.
7. Dodać chili, nasiona kopru i przeciśnięty przez praskę czosnek, smażyć 1 minutę.
8. Zalać sokiem z cytryny i szklanką wody, dodać sambar masala i szafran z wodą.
9. Dusić na małym ogniu pod przykryciem przez 30 minut.
10. Zdjąć pokrywkę, pogotować sos 10 minut, doprawić solą i cukrem.
11. Migdały posiekać, posypać gotową potrawę.

Indyjskie curry wieprzowe

Karkówkę polecam podawać z ugotowanym na sypko ryżem oraz z pokrojonym w plasterki świeżym ogórkiem i pomidorem. Mięso najlepiej zamarynować dzień wcześniej i wstawić na noc do lodówki. Przed smażeniem karkówkę ogrzać do temperatury pokojowej, aby równomiernie się usmażyła.

Indyjskie curry wieprzowe

Sambar masala to mieszanka przypraw pochodząca z Indii. W jej skład wchodzą: kolendra, kurkuma, kozieradka, kumin, cynamon, imbir, kardamon, gorczyca czarna, asafetyda, goździki, gałka muszkatołowa, groch, kminek i sól morska.

Asafetyda znana jest także pod nazwą czarcie łajno i smrodziec. Ma żółtobrązową barwę i ostry, nieprzyjemny zapach. Otrzymuje się ją z korzeni i kłączy zapaliczki lekarskiej. Do przyprawiania wystarczą niewielkie ilości asafetydy. Jej aromat staje się mocniejszy po podgrzaniu na gorącym tłuszczu.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.