ChiliCzosnek.pl - Pikantny blog kulinarny

Gulasz wieprzowy z goździkami

karkówka / papryka / pomidory / marchew / chili / czosnek / goździki

Gulasz wieprzowy z goździkami. Karkówka wieprzowa z marchewką, pomidorem, papryką, chili i czosnkiem.

Składniki:

  • karkówka wieprzowa
    700 g
  • goździki 3 szt
  • pomidor 1 szt
  • pomidory w puszce
  • marchew 2 szt
  • papryka czerwona
  • cebula 1 szt
  • czosnek 3 ząbki
  • chili suszone 3 szt
  • śmietana 18% 1 łyżka
  • mąka 2 łyżki
  • olej 2 łyżki

 

przyprawy:

  • papryka słodka
    2 łyżeczki
  • kozieradka mielona
    1 łyżeczka
  • pieprz biały
    1 łyżeczka
  • cząber 1 łyżeczka
  • liść laurowy 2 szt
  • ziele angielskie
    4 ziarenka
  • sól
  • cukier

 

do podania:

  • ziemniaki
Czas przygotowania: ok. 1 h
Ilość porcji: 4
Stopień trudności: łatwy
Stopień ostrości: lekko pikantne 

 

Sposób przygotowania:

1. Mięso pokroić w kostkę, przyprawić papryką, kozieradką, cząbrem, pieprzem i solą.
2. Na patelni rozgrzać olej, mięso oprószyć mąką, smażyć do zrumienienia ok. 8 minut.
3. Często mieszać, przełożyć do garnka, dodać ziele angielskie i liście laurowe.
4. Cebulę pokroić w kosteczkę, zeszklić na patelni, dodać posiekany czosnek.
5. Smażyć jeszcze 1 minutę, przełożyć do garnka, dorzucić suszone chili.
6. Do garnka wlać wrzątek do zakrycia mięsa, gotować na małym ogniu.
7. Marchewki i paprykę pokroić w kostkę, przesmażyć ok. 5 min na patelni.
8. Do garnka przełożyć marchew z papryką, przykryć pokrywką.
9. Gotować na małym ogniu ok. 20 minut, mieszając co jakiś czas.
10. Pomidora pokroić w kostkę, dodać do garnka razem z pomidorami z puszki.
11. Wymieszać, dodać goździki, gotować jeszcze ok. 20 minut.
12. Dodać śmietanę rozrobioną z sosem, zagotować, doprawić do smaku solą i cukrem.

Gulasz wieprzowy z goździkami

Gulasz polecam podawać z gotowanymi młodymi ziemniakami. 

Gulasz wieprzowy z goździkami

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.