ChiliCzosnek.pl - Pikantny blog kulinarny

Gulasz wieprzowy paprykowy

wieprzowina / papryka / chili / czosnek / cebula / ziemniaki

Gulasz wieprzowy paprykowy z chili i czosnkiem.

Składniki:

  • łopatka wieprzowa 500 g
  • papryka czerwona i zielona
  • cebula
  • pomidory w puszce
  • koncentrat pomidorowy 1 łyżka
  • chili suszone 2 szt
  • czosnek 3 ząbki
  • oliwa z oliwek
  • kostka rosołowa/ rosół 250 ml
  • śmietana 18% 1 łyżka

 

przyprawy:

  • papryka słodka mielona 1 łyżeczka
  • liść laurowy 2 szt
  • ziele angielskie 4 ziarenka
  • sól
  • pieprz
  • cukier

 

do podania:

  • ziemniaki
Czas przygotowania: ok. 50 min
Ilość porcji: 5
Stopień trudności: łatwy  
Stopień ostrości: lekko pikantne 

 

Sposób przygotowania:

1. Mięso pokroić w kostkę, przyprawić, przerzucić na patelnię z rozgrzaną oliwą.
2. Smażyć do zrumienienia, przełożyć do garnka.
3. Zalać szklanką wrzątku z kostką rosołową lub rosołem, gotować na małym ogniu.
4. Dodać ziele angielskie, liście laurowe i koncentrat, wymieszać.
5. Cebulę pokroić w piórka, zeszklić na patelni, dodać posiekany czosnek.
7. Paprykę pokroić w kostkę, przesmażyć ok. 5 min.
8. Do garnka przełożyć zawartość patelni i dodać pokruszone chili.
9. Pomidory z puszki dodać do garnka, wymieszać.
10. Gotować na małym ogniu pod przykryciem ok. 30 min, mieszając co jakiś czas.
11. Dodać śmietanę rozrobioną z sosem, doprawić do smaku solą, pieprzem i cukrem.

Gulasz wieprzowy paprykowy

Gulasz polecam podawać z gotowanymi tłuczonymi ziemniakami.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.