ChiliCzosnek.pl - Pikantny blog kulinarny

Gulasz z serc wołowych

serce wołowe / chili / czosnek / cebula / marchew / kuskus

Gulasz z serc wołowych z chili i czosnkiem, podany w towarzystwie kaszy kuskus i szczypiorku.

Składniki:

  • serce wołowe 500 g
  • cebula czerwona 1 szt
  • chili żółte i czerwone
  • czosnek 3 ząbki
  • marchew 2 szt
  • olej kokosowy 1 łyżka
  • rosół wołowy 250 ml
  • sos sojowy 1 łyżka
  • koncentrat pomidorowy 1 łyżeczka
  • sól 0,5 łyżeczki
  • cukier 0,25 łyżeczki

 

do gotowania serca:

  • marchew 2 szt
  • seler 1 szt
  • por 1 szt
  • pietruszka 1 szt
  • majeranek 1 łyżka
  • pieprz ziarnisty 0,5 łyżeczki
  • chili suszone 1 szt
  • goździk 1 szt
  • sól 1 łyżka

do podania:

  • kasza kuskus
  • szczypiorek
Czas przygotowania: ok. 1 h 50 min
Ilość porcji: 5
Stopień trudności: łatwy
Stopień ostrości: lekko pikantne

 

Sposób przygotowania:

1. Zagotować wodę z włoszczyzną, majerankiem, goździkiem, chili i pieprzem.
2. Serce oczyścić z żył, tętnic i tłuszczu, dokładnie umyć.
3. Włożyć do gotującej się wody, gotować przez 1,5 godziny na wolnym ogniu.
4. Pod koniec gotowania posolić. Przestudzone serce pokroić w kosteczkę.
5. Cebulę pokroić w piórka, czosnek w plasterki, a chili posiekać.
6. W garnku z grubym dnem rozgrzać olej kokosowy.
7. Podsmażyć cebulę, chili i czosnek ok. 2 minuty, dodać serce.
8. Marchew pokroić w słupki, dodać do serc, podsmażyć ok. 5 minut.
9. Wlać rosół wołowy (albo poł kostki rosołowej z szklanką wody).
10. Dodać sos sojowy i koncentrat pomidorowy, dusić ok. 15 minut.
11. Doprawić do smaku solą i cukrem.

DSCF62482w1b

Gulasz z serc wołowych polecam podawać z kaszą kuskus i ze szczypiorkiem.

Gulasz z serc wołowych

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.