ChiliCzosnek.pl - Pikantny blog kulinarny

Gulasz piwny z smażonymi ziemniakami

wieprzowina / piwo / cebula / chili / czosnek / pomidor

Gulasz piwny wieprzowy podany z smażonymi ziemniakami i buraczkami.

Składniki:

  • szynka wieprzowa 500 g
  • karkówka wieprzowa 200 g
  • piwo jasne 300 ml
  • koncentrat pomidorowy 3 łyżki
  • cebula 3 szt
  • czosnek 3 ząbki
  • miód 1 łyżka
  • mąka 2 łyżki
  • smalec 2 łyżki
  • olej 1 łyżka
  • sól

 

marynata:

  • oliwa z oliwek 3 łyżki
  • ocet winny biały 1 łyżka
  • czubryca zielona 3 łyżeczki
  • chili suszone 2 szt
  • kozieradka mielona 1 łyżeczka
  • sumak 0,5 łyżeczki
  • sól 0,5 łyżeczki
  • pieprz 0,5 łyżeczki

 

półksiężyce:

  • ziemniaki 1 kg
  • olej 500 ml
  • sól

 

do podania:

  • buraczki
Czas przygotowania: ok. 1 h 30 min
Ilość porcji: 6
Stopień trudności: łatwy
Stopień ostrości: lekko pikantne 

 

Sposób przygotowania:

1. W misce wymieszać składniki marynaty, jedno chili skruszyć, drugie dać w całości.
2. Mięso pokroić w kostkę, zamarynować, odstawić na min. 30 minut.
3. Mięso oprószyć mąką, w garnku z grubym dnem rozgrzać smalec.
4. Przesmażyć mięso w garnku ok. 8 - 10 minut.
5. Zalać piwem, przykryć garnek pokrywką, dusić na małym ogniu.
6. Cebulę pokroić w piórka, zeszklić na patelni na oleju, dodać posiekany czosnek.
7. Cebulę z czosnkiem przełożyć do garnka z mięsem, zalać szklanką wody.
8. Dusić pod przykryciem na małym ogniu przez 10 minut.
9. Dodać koncentrat pomidorowy i miód, wymieszać, dusić jeszcze ok. 30 minut.
10. W razie potrzeby dolać wody do sosu, jeśli za bardzo odparuje, doprawić solą do smaku.

Gulasz piwny

Gulasz piwny polecam podawać z smażonymi ziemniakami i buraczkami.Gulasz piwny

Przygotowanie półksiężyców z ziemniaków:

 

1. Ziemniaki obrać, pokroić na pół, a następnie w ok. 1 cm plasterki.
2. W głębokiej patelni rozgrzać mocno olej.
3. Ziemniaki wkładać partiami i smażyć do zrumienienia z obu stron (ok. 6 -8 minut).
4. Usmażone półksiężyce odsączyć z tłuszczu na papierowych ręcznikach, posolić.

Półksiężyce z ziemniaków

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.