ChiliCzosnek.pl - Pikantny blog kulinarny

Gulasz pieczarkowy

wieprzowina / pieczarki / cebula / chili / czosnek / ziemniaki puree

Gulasz pieczarkowy wieprzowy z chili i czosnkiem.

Składniki:

  • szynka wieprzowa 400 g
  • pieczarki 400 g
  • cebula różowa 2 szt
  • cebula biała 1 szt
  • papryczka chili 1 szt
  • czosnek 3 ząbki
  • smalec 2 łyżki
  • sos sojowy jasny 1 łyżka
  • śmietana 18% 2 łyżki
  • mąka 1 łyżka

 

przyprawy:

  • lubczyk 2 łyżeczki
  • papryka słodka mielona 1 łyżeczka
  • kurkuma 1 łyżeczka
  • pieprz czarny 1 łyżeczka
  • sól 1 łyżeczka
  • imbir mielony 0,5 łyżeczki
  • ziele angielskie 4 ziarenka
  • liść laurowy 1 szt

 

ziemniaki puree:

  • ziemniaki 1 kg
  • mleko 400 ml
  • masło 50 g
  • sól 1 łyżeczka
Czas przygotowania: ok. 50 min
Ilość porcji: 4
Stopień trudności: łatwy 
Stopień ostrości: lekko pikantne 

Sposób przygotowania:

1. Mięso umyć, osuszyć, pokroić w kostkę, pieczarki oczyścić, pokroić w ćwiartki.
2. Cebule pokroić w plasterki, chili i czosnek posiekać.
3. Na rozgrzanym smalcu podsmażyć mięso do zrumienienia, przyprawić, przełożyć do garnka.
4. Na patelnię dać pieczarki, podsmażyć aż puszczą sok i odparować, przełożyć do garnka.
5. Wrzucić cebulę na tę samą patelnię, smażyć do zeszklenia, dodać czosnek i chili.
6. Smażyć jeszcze ok. 1 -2 minuty, przełożyć do garnka z mięsem, zalać szklanką wody.
7. Do garnka dodać sos sojowy, ziele angielskie i liść laurowy, dusić pod przykryciem przez 30 min.
8. Śmietanę wymieszać z mąką, zahartować 2 łyżkami sosu, przelać do garnka i zagotować.

Gulasz pieczarkowy

Gulasz pieczarkowy polecam podawać z ziemniakami puree i ogórkami konserwowymi.

Gulasz pieczarkowy

Przygotowanie ziemniaków puree:

1. Ziemniaki obrać, pokroić, ugotować na miękko z łyżeczką soli, odlać wodę.
2. Zagrzać mleko, ziemniaki rozgnieść w garnku lub przecisnąć przez prasę do ziemniaków.
3. Ucierać ziemniaki, dodając stopniowo gorące mleko, aż powstanie puszyste puree.
4. Masło pokroić na kawałki i dodać do ugniatanych ziemniaków.

Purée można przyprawić gałką muszkatołową.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.