ChiliCzosnek.pl - Pikantny blog kulinarny

Frytki

ziemniaki / olej / sól

Frytki z ziemniaków smażone w oleju.

Składniki:

  • ziemniaki 700 g
  • olej rzepakowy 600 ml
  • sól

 

Najsmaczniejsze frytki wychodzą,
gdy są lekko zrumienione
na zewnątrz, oraz miękkie
i puszyste w środku.

Czas przygotowania: ok. 15 min
Ilość porcji: 4
Stopień trudności: łatwy 
Stopień ostrości: łagodne 

 

Sposób przygotowania:

1. Ziemniaki umyć, obrać, pokroić w 1 cm plastry, a następnie wzdłuż w 1 cm słupki.
2. Do garnka wlać olej, mocno rozgrzać, wrzucać frytki partiami.
3. Smażyć ok. 10 minut do zrumienienia, odsączyć na papierowym ręczniku, posolić.

Frytki polecam podawać jako samodzielną potrawę z ketchupem i z tartym żółtym serem lub jako dodatek do dań głównych. 

Frytki

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.