ChiliCzosnek.pl - Pikantny blog kulinarny

Francuska zupa cebulowa

cebula / bulion drobiowy / wino / tymianek / grzanki / ser

Klasyczna francuska zupa cebulowa gotowana na bulionie drobiowym z dodatkiem białego wina. Zapiekana w piekarniku z grzankami i serem.

Składniki:

  • cebula 1 kg
  • bulion drobiowy 1,5 l
  • masło 100 g
  • czosnek 4 ząbki
  • miód 2 łyżeczki
  • wino białe wytrawne 200 ml
  • bagietka
  • ser ementaler 100 g
  • oliwa z oliwek 2 łyżki

 

przyprawy:

  • tymianek 2 łyżeczki
  • liść laurowy 2 szt
  • sól 0,5 łyżeczki
  • cukier 0,5 łyżeczki
  • pieprz 0,5 łyżeczki

 

opcjonalnie:

  • papryka ostra mielona 1 łyżeczka
Czas przygotowania: ok. 1 h 30 min 
Ilość porcji: 6
Stopień trudności: łatwy 
Stopień ostrości: łagodne 

 

Sposób przygotowania:

1. W rondlu stopić masło, dodać cebule pokrojoną w plasterki.
2. Cebule posypać cukrem, smażyć mieszając do zeszklenia.
3. Dodać posiekany czosnek, tymianek, liść laurowy.
4. Mieszając podgrzewać na najmniejszym ogniu 30 minut.
5. Dodać miód, smażyć jeszcze 5 minut.
6. Wlać wino, wymieszać, zwiększyć ogień, gotować, aż płyn odparuje.
7. Wlać gorący bulion, zamieszać, gotować na wolnym ogniu 30 min.
8. Przyprawić do smaku solą i pieprzem, rozlać do żaroodpornych miseczek
9. Bagietkę pokroić na kromki, obtoczyć w oliwie, piec 8 min w 180 stopniach C.
10. Wrzucić na wierzch grzanki z bagietki, posypać tartym serem.
11. Piec w 80 stopniach C do rozpuszczenia sera, ok. 6 minut.

Francuska zupa cebulowa

Zupa cebulowa ma delikatny, słodki smak. Można go zaostrzyć dodając paprykę ostrą mieloną przed rozlaniem zupy do miseczek. Do grzanek użyłam oliwy z suszonych pomidorów.

Francuska zupa cebulowa

Porcja dla większego głodomora…

Francuska zupa cebulowa

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.