ChiliCzosnek.pl - Pikantny blog kulinarny

Feta z pieca

feta / pomidor / oregano / bazylia / grzanki

Feta z pieca. Ser feta pieczony w pomidorach, podany z bazylią i grzankami.

Składniki:

  • ser feta 200g
  • pomidor 2 szt
  • oliwa z oliwek 2 łyżki
  • oregano suszone
    1 łyżeczka
  • bazylia świeża
    6 listków
  • pieprz 0,5 łyżeczki

 

grzanki:

  • bułka wiejska
  • oliwa z oliwek 1 łyżka
  • czosnek 1 ząbek

 

 

 

 

Obieranie pomidorów:

Najłatwiej obrać skórkę
z pomidorów, nacinając
je na krzyż jak najpłycej
z dołu, zalać wrzątkiem
na 1 minutę, opłukać
zimną wodą i ciągnąć za
odchodzącą od nacięć skórkę.

Czas przygotowania: ok. 20 min
Ilość porcji: 2
Stopień trudności: łatwy  
Stopień ostrości: łagodne 

 

Sposób przygotowania:

1. Ser feta przełożyć do żaroodpornego naczynia, posypać oregano.
2. Pomidory sparzyć, obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach na ser.
3. Pomidory posypać najlepiej świeżo zmielonym pieprzem i polać oliwą.
4. Piec w 180 stopniach C przez 15 minut.
5. Udekorować świeżymi listkami bazylii.

Feta z pieca

Fetę z pieca polecam podawać z grzankami, które najlepiej włożyć do piekarnika na 5 minut przed wyjęciem sera. Grzanki i feta są wtedy jednocześnie gotowe.

Feta z pieca

Przygotowanie grzanek:

 

 

1. Bułkę pokroić wzdłuż na kromki.
2. Czosnek przekroić na pół, natrzeć nim bułkę, skropić oliwą.
3. Piec w 180 stopniach C przez 5 minut.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.