ChiliCzosnek.pl - Pikantny blog kulinarny

Fasolowe leczo

kiełbasa / fasola / papryka / pomidorki / chili / czosnek

Rozgrzewające danie jednogarnkowe, pełne smaków i aromatów: wędzonych wędlin oraz duszonych warzyw, oprószonych posiekaną natką pietruszki.

Fasolowe leczo to idealne danie na chłodne, jesienne wieczory.

Składniki:

  • kiełbasa gospodarza 300 g
  • kiełbaski pieprzowe 200 g
  • papryka czerwona 2 szt
  • papryka zielona 2 szt
  • fasola czarne oczko w słoiku 540 g
  • fasola biała 1 puszka 400 g
  • pomidorki truskawkowe 250 g
  • przecier pomidorowy 500 ml
  • bulion wołowy 200 ml
  • pasta paprykowa 2 łyżki
  • cebula 2 szt
  • czosnek 4 ząbki
  • miód 1 łyżeczka
  • smalec 1 łyżka
  • natka pietruszki

 

przyprawy:

  • papryka słodka mielona 2 łyżeczki
  • chili suszone 0,5 łyżeczki
  • sól 0,5 łyżeczki
  • pieprz 0,5 łyżeczki
  • cukier 0,5 łyżeczki
Czas przygotowania: ok. 30 min
Ilość porcji: 8
Stopień trudności: łatwy
Stopień ostrości: lekko pikantne

 

Sposób przygotowania:

1. W dużym garnku podgrzać smalec, dodać pokrojoną w grubą kostkę cebule.
2. Gdy cebula się zeszkli, dodać pokrojoną w plasterki kiełbasę gospodarza i pokrojone w ok. 1 cm kawałki kiełbaski pieprzowe, podsmażyć ok. 5 minut.
3. Dodać posiekany czosnek, paprykę słodką mieloną i chili, smażyć ok. 1 minutę.
4. Papryki pokroić w kostkę, wrzucić do garnka, podsmażyć ok. 3-4 minuty.
5. Fasolę odsączyć z zalewy, dodać do garnka.
6. Dodać pastę paprykową i przecier pomidorowy, zagotować.
7. Wlać bulion wołowy, przykryć pokrywką i dusić ok. 10 minut na wolnym ogniu.
8. Dodać pomidorki truskawkowe, dusić jeszcze ok. 3 minuty.
9. Dodać miód. Doprawić solą, pierzem i cukrem.
10. Podawać z posiekaną natką pietruszki.

 

Fasolowe leczo jeszcze lepiej smakuje następnego dnia.

Leczo fasolowe

Fasolowe leczo

1 komentarz

    • Alex, Październik 20, 2016, 9:21 am

    Odpowiedz

    Fajny przepis na pożywne danie dla rodziny. Gratuluje pomysłu i pozdrawiam serdecznie 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.