ChiliCzosnek.pl - Pikantny blog kulinarny

Fasolka na ostro

biała fasola jaś / chili / czosnek / pomidor / kumin

Fasolka na ostro. Biała fasola Jaś w wersji wegetariańskiej, przygotowana na ostro z papryczkami chili i sosem pomidorowym.

Składniki: 

  • biała fasola jaś 350 g
  • cebula 1 szt
  • chili 2 szt
  • czosnek 3 ząbki
  • pomidorki koktajlowe
    5 szt
  • koncentrat pomidorowy
    2 łyżki
  • olej kokosowy
    rafinowany 1 łyżka

 

przyprawy:

  • kumin 1 łyżeczka
  • kolendra ziarna
    0,5 łyżeczki
  • jagody jałowca 3 szt
  • papryka słodka
    mielona 1 łyżeczka
  • majeranek 0,5 łyżeczki
  • sól 2 łyżeczki
  • cukier 0,5 łyżeczki
  • pieprz czarny 0,5 łyżeczki

 

do podania:

  • natka pietruszki
Czas przygotowania: ok. 1 h 40 min + 8 h namaczania
Ilość porcji: 4 - 6 
Stopień trudności: łatwy 
Stopień ostrości: średnio pikantne 

 

Sposób przygotowania:

1. Fasolę umyć, zalać zimną wodą, namoczyć przez 8 – 12 godzin.
2. Wodę odlać, zalać nową wodą do zakrycia fasoli na ok. 5 cm i posolić.
3. Dodać kumin, kolendrę i jałowiec, gotować do miękkości fasoli ok.1,5 h.
4. Wodę odlać, dodać pomidorki przekrojone na pół, koncentrat i resztę przypraw.
5. Cebulę pokroić w piórka, czosnek i chili posiekać, podsmażyć na rozgrzanym oleju.
6. Gdy cebula się zeszkli, dodać ją razem z chili i czosnkiem do fasoli.
7. Wymieszać, dusić pod przykryciem jeszcze 10 minut, podawać z natką pietruszki.

Fasolka na ostro

Fasolka na ostro

1 komentarz

    • Layman, Październik 3, 2016, 8:53 am

    Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.