ChiliCzosnek.pl - Pikantny blog kulinarny

Duszona kapusta kiszona

kapusta kiszona / cebula / sos maślany

Duszona kapusta kiszona po staropolsku. Przepis zaczerpnięty z książki: „Ilustrowany Kucharz Krakowski” autorstwa Mari Gruszeckiej wydanej w 1897 roku w Krakowie.

Składniki:

  • kapusta kiszona 500 g
  • smalec 50 g
  • cukier 50 g
  • sól 1 łyżeczka
  • cebula
  • rosół 200 ml (kostka rosołowa)
  • ocet winny 1 łyżka

 

sos maślany:

  • masło 80 g
  • mąka 80 g
  • rosół 500 ml (kostka rosołowa)

 

opcjonalnie:

  • kminek

 

 

„Kapusta powinna mieć

słodko – kwaśny,

przyjemny smak.”

Czas przygotowania: ok. 30 min 
Ilość porcji: 5
Stopień trudności: średni 
Stopień ostrości: łagodne 

 

Sposób przygotowania:

1. Na patelni rozgrzać smalec, dodać cukier i pokrojoną w piórka cebulę.
2. Gdy cebula się zrumieni dodać kapustę kiszoną.
3. Dusić pod przykryciem 10 minut, często mieszając.
4. Zalać rosołem albo kostką rosołową wymieszaną z gorącą wodą do zakrycia kapusty.
5. Dusić pod przykryciem do miękkości (ok. 10 minut), często mieszając .
6. Dodać 100 ml sosu maślanego (ok. pół szklanki), łyżeczkę soli i łyżkę octu winnego.
7. Zamieszać i dusić jeszcze ok. 5 minut.

Duszona kapusta kiszona

Duszona kapusta kiszona stanowi idealny dodatek do pieczonych i smażonych mięs. Kapustę można doprawić kminkiem.

Duszona kapusta kiszona

Przygotowanie sosu maślanego:

 

1. Do garnka dać 80 g masła i 80 g mąki, zasmażyć na małym
ogniu mieszając ok. 2 minuty.
2. Zalać rosołem albo kostką rosołową wymieszaną z pół litra
gorącej wody.
3. Intensywnie mieszać trzepaczką do zagotowania.

Sos maślany

Resztę sosu maślanego można przechowywać w lodówce do 3 dni i wykorzystać jako baza do innych sosów, np. truflowego, pieczarkowego, koperkowego lub cebulowego.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.