ChiliCzosnek.pl - Pikantny blog kulinarny

Czerwona fasola po meksykańsku

czerwona fasola / cebula / chili / czosnek / pomidor

Czerwona fasola po meksykańsku idealnie pasuje jako dodatek do mięs i ryżu albo nadzienie do tortilli.

Składniki:

  • fasola czerwona 1 puszka
  • cebula 1 szt
  • czosnek 4 ząbki
  • chili zielone 1 szt
  • pomidor 1 szt
  • smalec wieprzowy 1 łyżka

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

W wersji wegetariańskiej

smalec wieprzowy można

zastąpić olejem rzepakowym.

 

 

 

 

 

Czas przygotowania: ok. 15 min
Ilość porcji: 3
Stopień trudności: łatwy 
Stopień ostrości: lekko pikantne 

 

Sposób przygotowania:

1. Fasolę odsączyć na sicie.
2. Cebulę pokroić w kosteczkę, czosnek posiekać.
3. Chili wypestkować i drobno pokroić.
4. Pomidora sparzyć, obrać ze skórki i pokroić w kostkę.
5. W garnku rozgrzać smalec, usmażyć cebulę na złoto, dodać czosnek, smażyć 1 min.
6. Dodać chili, fasolę i pomidory, gotować przez 5 minut stale mieszając.

Czerwona fasola po meksykańsku

Fasola powinna mieć zawiesistą konsystencję. 

Czerwona fasola po meksykańsku

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.