ChiliCzosnek.pl - Pikantny blog kulinarny

Curry z cukinią

wieprzowina / cukinia / imbir / chili / czosnek / kokos / ryż

Curry z cukinią. Curry z wieprzowiną i cukinią.

Składniki:

  • szynka wieprzowa 500 g
  • pasta curry czerwona 2 łyki
  • mleczko kokosowe puszka 400 ml
  • chili
  • czosnek 4 ząbki
  • cebula
  • cukinia
  • marchewka
  • imbir 2 cm kawałek
  • natka pietruszki
  • oliwa z oliwek

 

przyprawy:

  • kumin mielony 1 łyżeczka
  • papryka słodka mielona 1 łyżeczka
  • kurkuma 0,5 łyżeczki
  • sól
  • pieprz

 

do podania:

  • ryż
Czas przygotowania: ok. 30 min
Ilość porcji: 4
Stopień trudności: łatwy  
Stopień ostrości: lekko pikantne 

 

Sposób przygotowania:

1. Mięso pokroić w paski, przełożyć do miski i przyprawić.
2. Cebule, imbir i czosnek drobno pokroić.
3. Przesmażyć na oliwie w garnku z grubym dnem.
4. Dodać pokrojone w plasterki chili i pastę curry.
5. Dodać mięso z przyprawami, smażyć do zrumienienia.
6. Marchewkę obrać, pokroić w słupki i dodać do garnka.
7. Wlać mleczko kokosowe, gotować na małym ogniu ok. 10 min.
8. Cukinię umyć, pokroić w kostkę, dorzucić do garnka, gotować 5 min.
9. Posiekać natkę pietruszki, dodać do potrawy, wymieszać.

 

Curry z wieprzowiną podawać z ugotowanym ryżem.

Mięso będzie bardziej aromatyczne jeśli zamarynujemy je z pastą curry i wstawimy na parę godzin do lodówki.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.