ChiliCzosnek.pl - Pikantny blog kulinarny

Chrzanowe puree

ziemniaki / chrzan / masło / mleko

Ziemniaki puree z chrzanem na dwa sposoby. Chrzanowe puree świetnie pasuje do każdego rodzaju mięsa, a w szczególności do gotowanego, duszonego oraz do mięs z rożna.

I sposób przygotowania

Składniki:

  • ziemniaki 1 kg
  • masło 50 g
  • mleko 300 ml
  • chrzan tarty 3 łyżki
  • sól 1 łyżka
  • gałka muszkatołowa 0,25 łyżeczki

 

 

II sposób przygotowania

Składniki:

  • chrzan tarty 5 łyżek
  • ziemniaki 1 kg
  • masło 2 łyżki
  • śmietanka 30 % 150 ml
  • sól 1 łyżka
  • pieprz biały 0,25 łyżeczki
Czas przygotowania: ok. 30 min
Ilość porcji: 4
Stopień trudności: łatwy 
Stopień ostrości: lekko pikantne 

Sposób przygotowania I:

1. Ziemniaki obrać, pokroić, ugotować na miękko z solą, odlać wodę.
2. Zagrzać mleko, ziemniaki rozgnieść tłuczkiem do ziemniaków w garnku .
3. Dodać chrzan, przemieszać.
4. Ucierać ziemniaki, dodawać stopniowo gorące mleko, aż powstanie puszyste puree.
5. Masło pokroić na kawałki i dodać do ugniatanych ziemniaków, doprawić gałką muszkatołową.

Chrzanowe puree

Chrzan wykazuje działanie przeciwbakteryjne, przeciwgrzybicze i przeciwwirusowe, pomaga w chorobach zapalnych dróg oddechowych, więc idealnie nadaje się na zimową aurę. Wspomaga również pracę układu pokarmowego, pobudza wydzielanie soków trawiennych, ma niewielkie działanie moczopędne i przeciwreumatyczne. Ponadto zawiera witaminy A, B, B1, B2, C, E, a także składniki mineralne: potas, wapń, fosfor, magnez, żelazo, mangan, sód, cynk, siarka, jod oraz chlor.

Chrzanowe puree

Chrzanowe puree

Sposób przygotowania II:

 

1. Ziemniaki obrać, pokroić, ugotować na miękko z solą (ok. 20 minut), odlać wodę.
2. Podgrzać ziemniaki w garnku na małym ogniu do odparowania wody.
3. Ziemniaki utłuc tłuczkiem do ziemniaków.
4. W rondelku podgrzać śmietankę, rozpuścić masło,
5. Dodać chrzan, podgrzewać mieszając przez ok. 1 min.
6. Masło z chrzanem i śmietanką dodać do ziemniaków i utłuc.
7. Doprawić do smaku solą i pieprzem.

 

Ilość chrzanu w puree zależy od indywidualnych upodobań,

dla amatorów intensywnego smaku polecam dodać łyżkę więcej

startego korzenia. Chrzan tarty w słoiczku będzie równie dobry

co świeży, jeżeli w składnikach jest go więcej niż 70% zawartości.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.