ChiliCzosnek.pl - Pikantny blog kulinarny

Chili con carne

wołowina / pomidor / papryka / fasola / chili / czosnek

Chili con carne.

Składniki:

  • mięso mielone wołowe 500g
  • puszka pomidorów
  • czerwona papryka
  • puszka czerwonej fasoli
  • cebula
  • chili (1 suszona czerwona, 1 żółta i 0,5 zielonej)
  • czosnek
  • oliwa
  • sos sojowy ciemny 1 łyżka

 

przyprawy:

  • papryka słodka w proszku
  • oregano
  • kumin
  • sól, pieprz, cukier

 

do podania:

  • ryż
  • śmietana 18 %

 

Podawać z ryżem
i kwaśną śmietaną.

Czas przygotowania: ok. 50 min
Ilość porcji: 5
Stopień trudności: łatwy
Stopień ostrości: lekko pikantne 

 

Sposób przygotowania:

1. Na oliwie w garnku z grubym dnem podsmażyć cebulę, czosnek, chili, kumin i oregano.
2. Po zeszkleniu cebuli dodać mięso i smażyć do zrumienienia.
3. Dodać sól, pieprz, cukier, paprykę słodką i sos sojowy.
4. Dodać paprykę czerwoną, chwilę podsmażyć.
5. Dodać pomidory w puszce, dusić ok. 20 min pod przykryciem.
6. Dodać przepłukaną fasolę i kukurydzę, gotować pod przykryciem 10 min.
7. W miarę potrzeby płyn uzupełniać wodą.
8. Doprawić do smaku.

DSC_0060rdglms

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.