ChiliCzosnek.pl - Pikantny blog kulinarny

Cebulowy krem

cebula / rosół / śmietana / grzanki / pomidorki

Cebulowy krem jest przygotowywany na bazie polewki cebulowej. Tę staropolską zupę opisał Stanisław Czarnecki w pierwszej polskiej książce kucharskiej: „Compendium Ferculorum” w 1682 roku. Bulion drobiowy nadaje głębi smaku, a śmietana dodaje aksamitności zupie.

Składniki:

  • cebula 4 szt
  • masło 50 g
  • cytryna 0,5 szt
  • sos sojowy 1 łyżka
  • sos rybny 0,5 łyżki
  • śmietana 30 % 100 ml
  • bulion drobiowy 200 ml
  • pomidorki paprykowe żółte 6 szt

 

przyprawy:

  • sól 1 łyżeczka
  • cukier 0,5 łyżeczki
  • pieprz 0,5 łyżeczki

 

grzanki:

  • bagietka 4 kromki
  • oliwa z oliwek 1 łyżka
  • pieprz czarny 0,5 łyżeczki

 

Czas przygotowania: ok. 25 min
Ilość porcji: 3
Stopień trudności: łatwy
Stopień ostrości: łagodne

 

Sposób przygotowania:

1. Cebulę obrać i pokroić w plasterki, podsmażyć na maśle i przyprawić.
2. Zeszkloną cebulę zalać 0,5 l wrzącej wody, gotować 5 minut.
3. Wlać sos sojowy, sos rybny i sok z połowy cytryny.
4. Zmiksować zupę blenderem, dodać bulion i gotować 5 minut.
5. Pomidorki: 4 w całości i 2 przekrojone na pół dorzucić do zupy.
6. Wlać śmietankę, gotować jeszcze chwilę i zdjąć z ognia.

Cebulowy krem

Cebulowy krem na bazie polewki cebulowej podawać posypany grzankami. Bulion drobiowy można zastąpić kostką rosołową (pół kostki wymieszać z szklanką wrzątku).

Cebulowy krem

Przygotowanie grzanek:

 

1. Bułkę pokroić w kostkę, skropić oliwą, posypać pieprzem.
2. Piec w 180 stopniach C przez ok. 6 - 8 minut.

DSCF4631qq

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.