ChiliCzosnek.pl - Pikantny blog kulinarny

Bulion z kurczaka

kurczak / włoszczyzna / cebula / lubczyk / chili

Bulion z kurczaka.

Składniki:

  • kurczak 1 kg
  • ziele angielskie 8 ziarenek
  • liść laurowy 5 szt
  • chili suszone 1 szt
  • cebula 1 szt
  • cebula różowa 1 szt
  • marchew 3 szt
  • seler 0,5 szt
  • por 0,5 szt
  • pietruszka 1 szt
  • natka pietruszki 1 pęczek

 

przyprawy:

  • lubczyk 1 łyżka
  • sól morska 1 łyżka
  • kurkuma 0,5 łyżeczki
Czas przygotowania: ok. 3 h
Ilość porcji: 6 - 8
Stopień trudności: łatwy 
Stopień ostrości: lekko pikantne

 

Sposób przygotowania:

1. Kawałki kurczaka (u mnie podudzia) włożyć do garnka.
2. Zalać ok. 2 litrami zimnej wody, dodać ziele angielskie, liście laurowe i chili.
3. Gotować na wolnym ogniu przez godzinę, zdjąć zbierające się szumowiny.
4. Do garnka dodać pora, natkę pietruszki i obrane cebule, marchewki, pietruszkę oraz seler.
5. Przyprawić solą, lubczykiem i kurkumą, gotować jeszcze 2 godziny na najmniejszym ogniu.
6. Zdjąć rosół z ognia, przecedzić przez sito, ostudzić, zdjąć warstwę tłuszczu.

Bulion z kurczaka

Do przygotowania bulionu można użyć różnych części kurczaka, ja użyłam podudzi, ale równie dobrze można dać całego kurczaka. Aby usunąć tłuszcz z wywaru, schłodzić bulion w lodówce i zebrać powstałą na wierzchu warstwę tłuszczu. Bulion z kurczaka można przechowywać do 3 dni w lodówce i do 3 miesięcy w zamrażalniku. Bulion stanowi niezastąpioną bazę do sosów i innych zup, ale także świetnie smakuje podany z makaronem. Mięso i warzywa można wykorzystać do innych potraw lub podać jako samodzielne danie np. z ziemniakami.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.