ChiliCzosnek.pl - Pikantny blog kulinarny

Bulion drobiowy

kurczak / marchew / seler / pietruszka

Bulion drobiowy o delikatnym smaku i głębokim mięsnym aromacie to niezastąpiona baza do zup i sosów. Świetnie się sprawdzi także w postaci rosołu z makaronem.

Składniki:

  • kurczak 1,5 kg
  • marchew 2 szt
  • seler 0,5 szt
  • seler naciowy 4 łodygi
  • pietruszka 1 szt
  • natka pietruszki 1 pęczek

 

przyprawy:

  • ziele angielskie 4 ziarenka
  • liść laurowy 2 szt
  • sól morska 1 łyżka
  • pieprz czarny ziarnisty 0,5 łyżeczki
  • kurkuma 0,25 łyżeczki

 

 

Jeśli chcemy wzmocnić

smak i kolor wywaru,

można wrzucić

1 opaloną nad palnikiem

cebulę podczas

dodawania warzyw.

 

Aby usunąć tłuszcz

z wywaru, schłodzić

bulion w lodówce

i zebrać powstałą

na wierzchu

warstwę tłuszczu.

Czas przygotowania: ok. 4 h
Ilość porcji: 6 - 8
Stopień trudności: łatwy
Stopień ostrości: łagodne 

 

Sposób przygotowania:

1. Kurczaka dokładnie umyć, włożyć do garnka.
2. Zalać ok. 3 litrami zimnej wody, dodać pieprz, ziele angielskie i liście laurowe.
3. Zagotować, gotować na wolnym ogniu przez godzinę, zdjąć zbierające się szumowiny.
4. Do garnka wrzucić umyte, obrane i pokrojone w grubą kostkę warzywa oraz natkę.
5. Gotować ok. 3 godziny na wolnym ogniu bez przykrycia, do odejścia mięsa od kości.
6. Przyprawić solą i kurkumą, przecedzić przez sito, ostudzić, zdjąć warstwę tłuszczu.

Bulion drobiowy

Do przygotowania bulionu można użyć różnych części kurczaka, np. podudzi, korpusu, ale równie dobrze można dać całego kurczaka. Bulion z kurczaka można przechowywać do 3 dni w lodówce i do 3 miesięcy w zamrażalniku. Bulion stanowi niezastąpioną bazę do sosów i innych zup, ale także świetnie smakuje podany z makaronem. Mięso i warzywa można wykorzystać do innych potraw lub podać jako samodzielne danie np. z ziemniakami. Z mięsa z kurczaka najlepiej zrobić pieróg z kurczakiem, a z warzyw – zupę krem warzywną.

Bulion drobiowy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.