ChiliCzosnek.pl - Pikantny blog kulinarny

Bulion drobiowy z trawą cytrynową

kura / włoszczyzna / jałowiec / imbir / trawa cytrynowa

Długo gotowany, aromatyczny bulion drobiowy z nutą jałowca, imbiru i trawy cytrynowej. Bulion drobiowy z trawą cytrynową stanowi idealną bazę do zup orientalnych.

Składniki:

  • kura 1,2 kg
  • marchew 3 szt
  • seler 1 szt
  • pietruszka 1 szt
  • natka pietruszki 0,5 pęczeka
  • imbir 1 cm kawałek
  • trawa cytrynowa 1 szt
  • sos rybny 1 łyżka

 

przyprawy:

  • jałowiec jagody 8 szt
  • liść laurowy 1 szt
  • pieprz czarny ziarnisty 0,5 łyżeczki
  • sól morska 1 łyżka
Czas przygotowania: ok. 6 h
Ilość porcji: 6
Stopień trudności: łatwy
Stopień ostrości: łagodne

 

Sposób przygotowania:

1. Wodę (3 litry) zagotować z mięsem, natką pietruszki i jałowcem.
2. Zbierać łyżką cedzakową powstające szumowiny.
3. Dodać marchew, seler, pietruszkę imbir, pieprz i liść laurowy.
4. Gotować ok. 6 godzin ma wolnym ogniu.
5. Po 3 godzinach gotowania dodać sól i utłuczoną trawę cytrynową.
6. Dodać sos rybny, przecedzić przez sito, ostudzić i zebrać tłuszcz.

Bulion drobiowy z trawą cytrynową

Do przygotowania rosołu można użyć różnych części drobiu, ja użyłam nóg, ale równie dobrze można dać całą kurę. Aby usunąć tłuszcz z wywaru, schłodzić bulion w lodówce i zebrać powstałą na wierzchu warstwę tłuszczu. Rosół można przechowywać do 3 dni w lodówce i do 3 miesięcy w zamrażalniku. Bulion stanowi niezastąpioną bazę do sosów i innych zup, ale także świetnie smakuje podany z makaronem. Mięso i warzywa można wykorzystać do innych potraw lub podać jako samodzielne danie np. z ziemniakami.

Bulion drobiowy z trawą cytrynową

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.