ChiliCzosnek.pl - Pikantny blog kulinarny

Bakłażany zapiekane

bakłażany / wieprzowina / mozzarella / chili / czosnek

Bakłażany zapiekane. Bakłażany zapiekane z mięsem mielonym i serem mozzarella.

Składniki:

  • mięso mielone wieprzowe
    z łopatki 500 g
  • bakłażany 2 szt
  • koncentrat pomidorowy
    3 łyżki
  • chili suszone
  • czosnek 4 ząbki
  • cebula różowa
  • ser mozzarella 4 plastry
  • natka pietruszki
  • oliwa z oliwek 3 łyżki

 

przyprawy:

  • papryka słodka
    mielona 1 łyżeczka
  • pieprz ziołowy 1 łyżeczka
  • pieprz biały 0,5 łyżeczki
  • kurkuma 0,5 łyżeczki
  • kolendra ziarna
    0,5 łyżeczki
  • sól
  • pieprz

 

do podania:

  • kasza pęczak 200 g

 

 

Bakłażany należy posolić
i odstawić na 20 minut,
a następnie wytrzeć
papierowym ręcznikiem,
aby pozbyć się goryczki.

Czas przygotowania: ok. 50 min
Ilość porcji: 4
Stopień trudności: łatwy  
Stopień ostrości: lekko pikantne 

 

Sposób przygotowania:

1. Bakłażany przekroić na pół, wyjąć środek łyżką pozostawiając ok. 1,5 cm rant.
2. Wydrążone bakłażany posolić i odstawić na 20 minut.
3. Cebulę pokroić w kosteczkę, zeszklić na patelni z łyżką oliwy.
4. Dodać posiekany czosnek, pokruszone chili i rozgniecione ziarna kolendry.
5. Na patelnię przełożyć mięso mielone, przyprawić, smażyć do lekkiego zrumienia.
6. Środek bakłażanów pokroić w kosteczkę, dodać na patelnię, smażyć do zmięknięcia.
7. Dodać koncentrat pomidorowy, smażyć jeszcze 2-3 minuty.
8. Natkę pietruszki posiekać, dodać do farszu, wymieszać.
9. Bakłażany osuszyć papierowym ręcznikiem, posmarować oliwą i napełnić farszem.
10. Piec w 180 stopniach C przez 20 minut.
11. Na wierzch bakłażanów położyć po plasterku sera mozzarella.
12. Piec jeszcze w 180 stopniach C przez 10 minut.

Bakłażany zapiekane

Zapiekane bakłażany polecam podawać z kaszą jęczmienną pęczak ugotowaną z łyżką masła i szczyptą soli. 

Bakłażany zapiekane

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.