ChiliCzosnek.pl - Pikantny blog kulinarny

Bagietka z masłem czosnkowym

bagietka / masło / chili / czosnek / oregano

Bagietka z masłem czosnkowym.

Składniki:

  • bagietka

 

masło czosnkowe:

  • masło 100 g
  • czosnek 3 ząbki
  • chili suszone 2 szt
  • oregano 1 łyżeczka
  • sól himalajska 0,25 łyżeczki
Czas przygotowania: ok. 10 min
Ilość porcji: 1
Stopień trudności: łatwy  
Stopień ostrości: lekko pikantne 

 

Sposób przygotowania:

1. Przygotować masło czosnkowe.
2. Bagietkę ponacinać ukośnie do ¾ wysokości na kromki o grubości ok. 2 cm.
3. Nacięcia bagietki posmarować obficie przygotowanym masłem.
4. Piec w 180 stopniach C na ruszcie przez ok. 5 minut, do zrumienienia bułki.

Bagietka z masłem czosnkowym

Po upieczeniu bagietkę wystarczy porozrywać w miejscach nacięcia, aby uzyskać z niej kromki. Bagietka z masłem czosnkowym idealnie nadaje się jako dodatek do sałatek, mięs z grilla oraz smakuje wyśmienicie jako samodzielna przekąska.

Przygotowanie masła czosnkowego:

 

1. Masło przełożyć do miseczki, zostawić w temperaturze pokojowej, by trochę zmiękło.
2. Do masła dodać przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, oregano i sól.
3. Dodać pokruszone suszone chili, dokładnie wymieszać, odstawić do lodówki.

Masło czosnkowe

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.