ChiliCzosnek.pl - Pikantny blog kulinarny

Ajerkuchy

jabłka / ciasto naleśnikowe / cukier

Ajerkuchy – jabłka w cieście naleśnikowym. Ajerkuchy to tradycyjne śląskie słodkości.

Składniki:

  • jabłka 4 szt
  • jajka 2 szt
  • cukier 2 łyżki
  • mąka pszenna 1,5 szklanki
  • mleko 1 szklanka
  • proszek do pieczenia 1 łyżeczka
  • cukier puder
  • olej rzepakowy
Czas przygotowania: ok. 40 min
Ilość porcji: 4 - 6
Stopień trudności: łatwy
Stopień ostrości: łagodne

 

Sposób przygotowania:

1. W misce utrzeć jajka z cukrem.
2. Wsypać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia.
3. Wlać mleko, zmiksować do uzyskania kremowej konsystencji.
4. Odstawić na 20 minut ciasto pod ściereczką.
5. Obrać jabłka, wydrążyć środki i pokroić w ok. 0,5 cm plastry.
6. Ciasto zamieszać, jeśli jest zbyt gęste dodać trochę mleka.
7. Jabłka maczać obficie w cieście i smażyć na oleju z dwóch stron do zrumienienia.

Podawać posypane cukrem pudrem. Nadmiar tłuszczu można odsączyć wyjmując ajerkuchy po smażeniu na papierowy ręcznik. 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.